Scania: 'Halvering emissies binnen vijf jaar kan'

Scania grijpt de Parijse klimaattop aan om te zeggen dat het mogelijk is om de CO2-uitstoot in vijf jaar tijd te halveren met behulp van de huidige technologie. 'Wie rijdt met volle trailers en met goed getrainde chauffeurs, daarbij gebruik makend van de jongste generatie moderne trucks, kan zo'n reductie in uitstoot bereiken', aldus Scania.

Scania gebruikt het eigen Transport Laboratory, dat met Scania-onderdelen rijdt tussen de fabrieken van de truckproducent tussen Södertälje en Zwolle, als referentie.  Sinds 2008 worden allee ritten die Scania zelf uitvoert nauwkeurig bijgehouden en is Scania ook niet te beroerd om vergelijkbare trucks van andere merken hiervoor in te zetten in een concurrentievergelijking. De CO2-uitstoot op deze route is volgens Scania teruggebracht tot 33 gram per tonkilometer, wat de helft zou zijn van het gemiddelde in het Europese wegvervoer.

 

Volgens Scania kan de uitstoot verder worden teruggebracht met twee voor de hand liggende maatregelen: platooning en het rijden met twee trailers zodat een combinatie ontstaat van 32 meter die 76 ton mag wegen. 

DEEL HET