Scania introduceert elektrische truck range

Scania introduceert een complete range aan middelzware elektrische trucks. Het gaat daarbij om plug-in hybride trucks en om volledig elektrische voertuigen met een range tot 250 kilometer. De volledig elektrische truck kan een dag werken na een enkele lading. Indien nodig kan onderweg eenvoudig bijgeladen worden tijdens een pauze.

De volledig elektrische Scania trucks zijn uitgerust met een 165-300 kWh accupakket in combinatie met de 230 kW elektromotor. Dat is een vergelijkbaar vermogen als dat van een 310 pk dieselmotor met een koppel van 2200 Nm. Klanten kunnen kiezen tussen verschillende accupakketten met een maximale actieradius van 250 km.

De nieuwe plug-in hybride truck heeft een elektrische actieradius van 60 kilometer. Dankzij de dieselmotor aan boord kan deze truck buiten de milieuzones als een normale diesel worden ingezet met een bijbehorende actieradius. Voor het zogenaamde 'last mile delivery' verhaal is dit een prachtige oplossing. De hybride versie is voorzien van de 9 liter dieselmotor met vermogens tussen de 280 en 360 pk. De 115 kW elektromotor is aangebracht tussen de dieselmotor en de versnellingsbak. De truck is voorzien van Scania Zone, een systeem waarbij de coördinaten van de milieuzones kunnen worden ingesteld. De dieselmotor gaat dan vanzelf uit als de chauffeur de stad in rijdt. 

Voor beide trucks geldt dat de accu's kunnen worden bijgeladen met 130 kW DC met gebruikmaking van een CCS connector. Hiermee is binnen 55 minutten tot 80 procent an de accucapaciteit weer op te laden. Daarnaast laden de accu's ook onderweg op door gebruik te maken van regeneratie tijdens het remmen.

De elektrische- en hybride trucks van Scania zijn leverbaar met de L- en P- serie cabines en voorlopig alleen als motorwagen. De oder intake zal binnenkort van start gaan en de eerste in serie geproduceerde trucks worden in Q1 van 2021 op de weg verwacht. Het prijsniveau van de elektrische en hybride Scania's zal volgens de woordvoerder 'marktconform' zijn. Over een prijsniveau worden verder nog geen uitlatingen gedaan door het Zweedse truckmerk.

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten