Scania investeert in energiezuinige gieterij

De Zweedse truckproducent Scania investeert honderd miljoen euro in een nieuwe gieterij in het Zweedse Södertälje. Door toepassing van de nieuwste technologie zou de capaciteit verdrievoudigen bij een halvering van het energieverbruik op dit moment.

Door een efficiëntere verwerking en recycling van materiaal wordt ook de transportbehoefte per geproduceerde eenheid sterk verminderd. De gieterij zal gaan draaien op elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

De investering in een volledig nieuwe gieterij is één van Scania’s grootste investeringen in een geheel nieuwe fabriek. Het investeringsbesluit werd voorafgegaan door een uitgebreide analyse van verschillende alternatieve opties, zoals meer inkopen bij externe leveranciers of een renovatie en uitbreiding van de bestaande gieterij.  

Warmteterugwinning 

De verwachting is dat het energieverbruik voor elke ton die geproduceerd wordt in de nieuwe gieterij 50 procent lager zal liggen dan in de huidige fabriek. De grootste energiewinst wordt verkregen door verbeteringen in het gietproces en terugwinning van de warmte die hierbij vrijkomt. 

 

DEEL HET