Scania levert 75 elektrische trucks aan ASKO

Nog niet lang geleden zei Scania nog niet toe te zijn aan vol-elektrische trucks. Nu heeft het een order van een grote klant die de truckbouwer min of meer dwingt tot actie. 

Het gaat om drie-assers met een GVW van 27 ton en met een gestuurde sleepas. Een opmerkelijke order, omdat ASKO net was begonnen aan een proef met waterstoftrucks van Scania. ASKO heeft ook elektrische trucks besteld bij Tesla.

Van de nu bestelde elektrische Scania’s had ASKO er ook al twee op proef. ASKO heeft de gang er flink in, het bedrijf wil in 2026 zoals het noemt ‘fossielvrij’ zijn. Ondanks vragen onzerzijds wil Scania nog niet de specificaties van deze elektrisch aangedreven trucks kwijt. Opmerkelijk is wel, dat ASKO deze order nu al plaatst, terwijl het er enkele maanden geleden op leek, dat het bedrijf voorlopig nog wel in een testcyclus zou verkeren en Scania ook. Ga maar na: in 2017 haalde Scania de vakpers nog naar het hoofdkantoor om te verkondigen dat een vol-elektrische Scania er voorlopig nog even niet in zat. Intussen zaten merken als Mercedes, Volvo en DAF al volop in de voorbereidingen. Deze merken kunnen inmiddels leveren.

Scania zette in eerste instantie in op waterstof, en het waterstof tankstation in het Noorse Trondheim was een grote stap op weg naar de proef waar ASKO eerder dit jaar mee begonnen is.

DEEL HET