Scania zet vol in op HVO voor eigen Transportlaboratorium

Scania zet voor haar eigen logistieke operatie 'Scania Transport Laboratory' vol in op duurzaamheid. Een groot deel van de route wordt afgelegd met 32 meter lange A-Double combinaties en als brandstof wordt nu HVO toegepast. Inmiddels is HVO goed voor 90% van alle toegepaste brandstof door het transport lab.

Sinds 2008 heeft Scania een eigen logistieke afdeling waarbij trucks in de praktijk worden ingezet voor de eigen logistiek. Dat doet Scania niet alleen met het eigen merk, ook andere merken worden ingezet op de 1500 kilometer lange rit tussen de fabrieken in het Zweedse Södertalje en Zwolle. 

Scania zet voor zover mogelijk extra lange combinaties in, de zogenaamde A-Doubles. Dat zijn trekkers met twee 13.60 meter lange opleggers, gekoppeld met een dolly. Dat is echter alleen het eerste deel van de rit mogelijk. Zodra de Zweedse grens gepasseerd is rijden de trekkers verder met één oplegger. Scania experimenteert met extra aerodynamische voorzieningen zoals spoilers achter de opleggers. Mede daardoor zijn er de afgelopen jaren forse brandstofbesparingen gerealiseerd.

Door de toepassing van HVO als brandstof zet Scania nu een volgende stap naar duurzaam transport. Alle veertien trekkers die ingezet worden voor het vervoer tussen Nederland en Zwolle rijden voortaan op HVO waarmee de CO2 uitstoot meer dan halveert. De plantaardige brandstof HVO is een volwaardige vervanger voor dieselolie en dit vergt ook geen aanpassingen aan de trucks. Scania rijdt gemiddeld 400.000 kilometer per jaar met ieder voertuig waardoor er heel snel ervaring wordt opgedaan met deze brandstof. 

Het tanken was tot nu toe een uitdaging maar sinds de opening van het nieuwe HVO tankstation van Fieten Olie in Geesbrug is de totale rit van 1500 kilometer zonder problemen af te leggen op HVO.

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Scania zet vol in op HVO voor eigen Transportlaboratorium

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten