Science-fiction op de Last Mile van Mercedes

Mercedes-Benz  presenteert Vision Urbanetic, een nieuw mobiliteitsconcept dat volgens het merk verder gaat dan de bestaande ideeën over autonome voertuigen. Met Vision Urbanetic kunnen mensen en goederen in binnensteden on-demand worden vervoerd. Het concept zorgt volgens Mercedes  voor minder verkeer, ontlast de infrastructuur en verbetert daardoor de kwaliteit van leven in de stad.

Vision Urbanetic is gebaseerd op een zelfrijdend, elektrisch platform dat kan worden uitgerust met verschillende, uitwisselbare carrosserieën voor het vervoer van mensen of goederen. Als ‘people mover’ biedt het studiemodel plaats aan maximaal twaalf passagiers (acht zitplaatsen en vier staanplaatsen). In de 3,70 meter lange vrachtmodule is ruimte voor tien EPAL-pallets. De totale voertuiglengte is 5,14 meter.

Vision Urbanetic is gebaseerd op een IT-infrastructuur die in realtime vraag en aanbod in een stedelijk gebied analyseert. Dat resulteert in een autonome vloot waarvoor de routes flexibel en efficiënt worden gepland op basis van de huidige transportbehoeften. Het systeem is bovendien in staat om te leren. Het kijkt naar lokale informatie (zijn er bijvoorbeeld terugkerende evenementen in een gebied?) en kan anticiperen op de toekomstige vraag naar vervoer of transport.

Daarmee zorgt Vision Urbanetic ervoor dat wacht- en levertijden een stuk korter worden. Het systeem gebruikt bijvoorbeeld de informatie die wordt verzameld in het ‘vehicle control centre’ om te kijken waar groepen mensen zich verzamelen en stuurt daar vervolgens meer voertuigen naartoe om aan de toegenomen vraag naar vervoer te voldoen. Het geheel is niet gebaseerd op vastgelegde routes en schema’s, maar is volledig flexibel. 

Volledig verbonden

Vision Urbanetic moet volgens het merk deel gaan uitmaken van een netwerk dat op het bestaande wegennet met minder voertuigen meer mensen en goederen kan vervoeren. Uiteindelijk zal dat zorgen voor een betere kwaliteit van leven in de binnensteden. Vision Urbanetic is volledig verbonden en maakt deelt uit van een groot ‘ecosysteem’ waarin commerciële en particuliere mobiliteitsbehoeften digitaal worden gedeeld. Vision Urbanetic verzamelt die behoeften en stuurt op basis daarvan een flexibele vloot voertuigen aan. 

DEEL HET