Shell, Nikola, Hyundai, e.a. in waterstofoverleg

Shell, Air Liquide, Hyundai, Nell, de Noorse waterstofpartner van Nikola en Toyota hebben een overleggroep gevormd om de implementatie van waterstof als energiedrager voor elektrische trucks te versnellen. De groep gaat zich er hard voor maken dat er standaarden komen zodat trucks van genoemde, en wellicht straks ook andere merken, allemaal dezelfde koppelingen, nozzles en slangen gebruiken om veilig en verantwoord waterstof te kunnen tanken.

Nikiola beoogt een tankstationnetwerk van 800 stuks in de VS te realiseren in de komende acht jaar. Hiertoe wordt op dit moment nauw samengewerkt met bierbrouwer Anheuser Busch (Budweiser) dat 800 trucks bij Nikola in bestelling heeft staan. “Met Anheuser Busch bekijken waar het het gunstigst is om een tankstation te bouwen.  Onze strategie is om daar tankstations te bouwen, waar zich meerdere klanten voor onze trucks bevinden. Op die manier willen we ook te werk gaan in Europa”, aldus topman Trevor Milton van Nikola. Hij beoogt om in Europa samen met Nell 70 tankstations te realiseren de komende tien jaar, in drie groepen van zo’n 30 stuks, steeds in een andere regio van het continent.

Dichter bij huis streeft Shell naar het realiseren van waterstoftankstations in Amsterdam, Den Haag en het Drentse Pesse. Deze tankstations zouden komend jaar open moeten gaan. In Europa streeft Shell naar 230 waterstoftankstations in 2023. Hoeveel er daarvan geschikt zullen zijn  voor trucks is nog niet bekend.

DEEL HET