Simon Loos als eerste met de eActros 600 onderweg

Als enige bedrijf buiten Duitsland wordt er bij Simon Loos een testexemplaar van de Mercedes-Benz eActros 600 ingezet. Het gaat om een voertuig van de fabriek in een speciale bestickering. Simon Loos voert hiermee voor Daimler Truck AG de allerlaatste praktijktests uit, voordat dit nieuwe model begin 2025 in serieproductie gaat. Dit testproject is het vervolg op een intensieve samenwerking op het gebied van elektrisch transport in de afgelopen jaren. De e-truck zal vooral gaan rijden tussen de verschillende regionale en landelijke distributiecentra van Albert Heijn.

Mijlpaal

De ingebruikname van het testvoertuig van de eActros 600-trekker is Simon Loos’ nieuwste hoofdstuk in een lange rij van indrukwekkende ontwikkelingen op het gebied van elektrische mobiliteit. Inmiddels rijden er al meer dan 60 elektrische trucks rond voor de logistiek dienstverlener, overwegend van het merk Mercedes-Benz. Het bedrijf heeft sinds 2014 al meer dan 5 miljoen elektrische kilometers afgelegd. Wim Roks is wagenparkbeheerder bij Simon Loos. Hij vertelt: “Waar we de e-trucks tot nu toe inzetten voor de geluids- en emissieloze bevoorrading van supermarkten in binnensteden, gaat deze eActros 600 langere afstanden rijden tussen distributiecentra. Nu is de eActros 600 ook wel een echte gamechanger: waar we tot op heden elektrisch zo’n 250 kilometer veilig in konden plannen per rit, gaan we hiermee de 500 kilometer aantikken. Daarmee is voor onze operatie de ritafstand geen planrestrictie meer en maken we een enorme sprong voorwaarts met het integreren van elektrisch vervoer. Een mijlpaal.” 

Grootste dataleverancier

Tjeerd Tromp, Head of Sales bij Daimler Truck Nederland is trots op de nieuwste ontwikkeling. Hij vertelt: “De eActros 600 zien wij als het belangrijkste model in de transitie naar emissievrij transport. In aanloop naar de serieproductie die begin volgend jaar begint, is het fijn om met zo’n innovatieve en vooruitstrevende speler op te kunnen trekken als Simon Loos. Het levert ons veel nuttige data op en zo helpt dit project ons om het eindproduct tot in de allerlaatste puntjes te kunnen optimaliseren voor de marktintroductie. In een eerder en vergelijkbaar project bleek Simon Loos een echt ‘datakanon’ te zijn tussen de andere transporteurs: van alle bedrijven die in Europa meewerkten, leverde de test bij Simon Loos met grote afstand de meeste gegevens op, mede omdat de truck binnen deze organisatie veruit de meeste kilometers reed. Wat dat betreft is deze samenwerking dus nú al veelbelovend.”

Wim Roks: “Mileage is King”

Ook Wim kijkt uit naar deze samenwerking: "Wat inmiddels wel duidelijk is: Mercedes-Benz Trucks pakt deze transitie naar elektrische mobiliteit heel grondig aan. Het is een professionele partij die veel tijd stopt in de voorbereiding en geen enkel detail onopgemerkt laat. Dat we dit testvoertuig, dat zo belangrijk is voor de fabrikant, nu in bruikleen hebben gekregen maakt het extra duidelijk. Voorlopig rijdt de e-truck 1 shift per dag, maar we gaan snel opschalen. Deze eActros 600 gaat hard aan het werk, want: mileage is king. Dat hebben we bij de vorige tests ook al laten zien. Deze truck rijdt met een trailer met koelmogelijkheid voornamelijk tussen de regionale en nationale distributiecentra van Albert Heijn en Hilton Foods. Daarbij zorgen we er in onze planning voor dat de truck altijd lading bij zich heeft. Bovendien zetten we hem op verzoek ook in voor onze andere klanten die dan eveneens waardevolle ervaring kunnen opdoen met dit nieuwe model.”

DEEL HET