Slibverwerking Noord Brabant rijdt op HVO

Slibverwerking Noord Brabant (SNB) uit Moerdijk zegt dat ze een van de eerste organisaties in Nederland os met deze omvang die het vrachtvervoer op 100% HVO rijden. Dat is volgens SNB  de meest duurzame en geavanceerde biobrandstof die momenteel beschikbaar is. Gebruik van deze biobrandstof zorgt voor een reductie van de CO2-uitstoot van meer dan 89%, zegt het bedrijf.

Tientallen ritten

Drie transportbedrijven vervoeren jaarlijks in opdracht van SNB 400 tot 450.000 ton ontwaterd slib van rioolwaterzuiveringsinstallaties naar de verwerkingsinstallatie op Moerdijk. Dagelijks verzorgen ruim twintig vrachtwagen zo’n veertig tot vijftig ritten. Daarmee legt het besluit om het slibvervoer voortaan op 100% HVO te laten rijden uit milieuoogpunt veel gewicht in de schaal, vindt SNB.

 Om deze verduurzaming van het transport te realiseren komt er een dubbele tankvoorziening voor vrachtwagens op het terrein van SNB. Deze voorziening wordt aangelegd door de leverancier van de HVO, en is naar verwachting in het najaar van 2018 operationeel. Directeur Barend van Kooten van Den Hartog spreekt van een unieke stap. “Er is, voor zover ons bekend is, behalve SNB geen andere partij van deze omvang in Nederland die het vrachtvervoer structureel inregelt met 100% HVO. Je ziet wel dat 10, 20 of 30% HVO word bijgemengd bij de reguliere brandstof. SNB is de eerste partij die met 100% op deze schaal deze stap durft te zetten”, aldus Van Kooten.

Eigen parking

SNB gaat verder een parkeerplaats voor vrachtwagens en personenauto’s op het bedrijfsterrein aanleggen. Ook deze voorziening draagt bij aan transportoptimalisatie. Parkeren op het SNB-bedrijfsterrein betekent dat chauffeurs niet langer om hoeven te rijden naar hun transportbedrijf. Dat bespaart op jaarbasis aanzienlijk in kilometers en reistijd. Het parkeerterrein is met 24-uurs toezicht gedurende zeven dagen in de week veilig voor mens en materieel.

DEEL HET