Storedot: 160 km laden in vijf minuten

De Israëlische start-up Storedot kondigt aan dat het een nieuw type batterijcel heeft ontwikkeld dat extreem snel opgeladen kan worden. Daardoor vervalt een belangrijk nadeel van een elektrisch voertuig: de relatief lange oplaadtijden.

Door een combinatie van nanotechnologie, organische materialen en Artificial Intelligence (AI) zegt Storedot dit gerealiseerd te hebben. Het bedrijf verwacht dat de nieuwe cellen in 2024 productierijp zullen zijn en dat genoemde laadtijden haalbaar zullen zijn in 2028. Genoemde ‘snelle cellen’ worden op dit moment getest bij diverse autofabrikanten. Storedot zegt te verwachten dat in 2032 de batterij nog eens flink verbeterd wordt, met nog eens 33%. 

4680 cilinder

Al langer wordt gesproken over de zogeheten 4680 batterijcel. Die zou ook in de komende Tesla Semi terecht moeten komen. Hoewel Storedot een andere cel ontwikkelt, waarop genoemde oplaadprestaties van toepassing zijn. Toch werkt Storedot ook aan genoemde cel. In september liet Storedot nog weten dat het bij de 4680-cel een laadtijd van slechts tien minuten had gerealiseerd.

DEEL HET