Supermarktbranche test elektrische en hybride DAF

Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo gaan als eerste proefrijden met de hybride en vol-elektrische trucks van DAF. Ze krijgen daarvoor subsidie van het Rijk.

Albert Heijn wil dat de trucks die voor de keten rijden in 2025 geheel emissieloos zijn. Dit geldt ook voor bijbehorende winkelketens zoals Gall & Gall en Etos. Peter Appel, Simon Loos. Om dit te bewerkstelligen wil Albert Heijn met twee hybride DAF's te gaan en met drie volledig elektrische exemplaren. Bij Loos komen twee elektrische trucks te rijden, bij Appel één. De proeftuinen vinden plaats vanuit Albert Heijn’s distributiecentrum Zaandam, in Amsterdam en in de regio Amsterdam en Utrecht.  Bekeken wordt wat van deze trucks technisch-economisch haalbaar is. Opvallend is dat voor hele korte ritten is gekozen.

Jumbo

Ook supermarktketen Jumbo wil in de omgeving van Veghel gaan rijden met een elektrische truck van DAF en VDL.  Jumbo biedt hiervoor naar eigen zeggen de 'perfecte' omstandigheden voor een proeftuin. Dit omdat Jumbo zelf eigenaar is van zowel de distributiecentra als de transportvoertuigen en daarbij zelf energieleverancier is. Hierdoor kan de proeftuin zonder tussenkomst van derde gerealiseerd worden. Ook is Jumbo’s opschalingspotentie zeer groot omdat het wagenpark in eigen beheer is. Na volledige opschaling kan Jumbo een CO2 emissiebesparing realiseren van 18644 ton per jaar. Bij de proef let Jumbo vooral op de ontwikkeling van de kosten en op seizoensinvloeden ten aanzien van inzetbaarheid van de elektrische truck. 

DEEL HET