Terberg terminaltrekker straks ook op waterstof

Terberg introduceert een nieuwe generatie elektrische terminaltrekkers met vernieuwde EV-technologie, waaronder de nieuwe YT203-EV terminal trekker en de BC202-EV body carrier. De nieuwe elektrische aandrijving presteert vergelijkbaar met dieselmotoren en de grote batterijvariant biedt volgens Terberg een significant grotere actieradius dan voorheen. Bovendien heeft deze batterijtechnologie een groter temperatuurbereik, waardoor deze wereldwijd ingezet kan worden in zeer koude en warme omgevingen. 

De eerste BC202-EV body carrier wordt in april 2020 uitgeleverd en de nieuwe generatie YT203-EV terminal trekker zal leverbaar zijn vanaf eind 2020.

Terberg voert met de nieuwe technologie belangrijke verbeteringen door, zegt het bedrijf. Door een aantal combinaties van batterij capaciteiten aan te bieden, kunnen klanten de oplossing kiezen die past bij hun operationele inzet. Klanten met een intensieve inzet kunnen kiezen voor een vergrote batterijcapaciteit en daarmee een grotere actieradius. Klanten met een minder intensieve inzet en met meer tijd om tussentijds te laden kunnen kiezen voor een minder groot batterijpakket, uiteraard tegen een aantrekkelijkere prijs.

De nieuwe elektromotor presteert volgens Terberg vergelijkbaar met dieselmotoren en er is geen sprake van lokale CO2 en stikstof uitstoot. Verder bevat de nieuwe elektrische aandrijving minder (bewegende) delen, zowel ten opzichte van een dieselmotor als ten opzichte van de vorige EV generatie. Hierdoor zijn de onderhoudskosten lager. Ook kan met de nieuwe EV-aandrijving  regeneratief geremd worden wat zorgt voor een lager energieverbruik. Tenslotte kan emissievrij en stiller in afgesloten ruimtes gereden worden, dit komt bij terminal trekkers nog wel eens voor, aldus Terberg.

Wereldwijd toepasbaar

Door gebruik te maken van een gelijkstroomlader ontstaat de mogelijkheid om het voertuig bij reguliere laadstations te laden. De nieuwe batterijen voldoen aan de ECE-R100 rev. 2-richtlijn en zijn bestand tegen zeer hoge en lage temperaturen, hierdoor is de nieuwe Terberg YT203-EV wereldwijd inzetbaar, zegt Terberg.  Bovendien voldoet de nieuwe laadstekker aan de CCS2.0 automotive standaard. De voertuigen kunnen met iedere willekeurige lader met CCS2.0 aansluiting en de juiste specificaties opgeladen worden. Ook in de Verenigde Staten kunnen voertuigen met deze laadtechnologie worden geladen.

Laadcyclus volgen

De Terberg Connect telematica oplossing maakt het mogelijk om op afstand de status en prestaties van elk voertuig te volgen, waaronder de laadcyclus en de beschikbare batterijcapaciteit. Hierdoor is het volgens Terberg mogelijk om het juiste voertuig op het juiste moment te laden en dus ongeplande downtime te voorkomen.

Toekomstgericht

Terberg heeft de nieuwe generatie elektrische aandrijving als een multifunctioneel en modulair concept ontwikkeld. Hierdoor is het EV-systeem makkelijker toe te passen in allerlei verschillende voertuigen, waaronder de nieuwe YT203-EV en de BC202-EV (body carrier). Ook is het systeem voorbereid om te integreren met een toekomstige waterstof brandstofcel.

DEEL HET