Tesla ontwikkelt Megacharger voor Semi-truck

Van de elektrische die Tesla ontwikkelt weten we dat die keer op keer wordt uitgesteld. Hiervoor zijn steeds andere redenen, variërend van chiptekort tot onvoldoende productiecapaciteit tot nieuwe doorbraken in batterijtechniek.

De laatste keer dat Tesla de Semi uitstelde, zei topman Elon Musk dat het ging om de juiste batterijcellen. Tesla werkt aan nieuwe batterijcellen die veel minder brandgevaarlijk zijn, die lichter zijn en die meer vermogen hebben. Daarnaast is een compleet andere, zwaardere laadinfrastructuur nodig. Tesla werkt aan de zogeheten Megacharger, waarbij met 1 Megawatt geladen kan worden. Dat is vier tot vijf keer meer dan de Superchargers die Tesla overal in Europa heeft staan voor de personenwagens van het merk. Daarmee kan het batterijpakket van de Semi in drie kwartier weer tot tachtig procent opgeladen worden. Daarmee kan de geladen Semi-truck tot 600 kilometer afleggen. De truckdivisie van Volkswagen, Traton, waarin onder andere MAN en Scania vertegenwoordigd zijn, werkt eveneens aan zo’n laadinfrastructuur.   

Tesla bouwt de eerste Megachargers bij een bedrijf dat al honderd trucks bij Tesla heeft besteld, niet ver van de fabriek. Daar zal praktijkervaring met de nieuwe techniek worden opgedaan.

Draadloos

Een ander Amerikaans bedrijf, Wave (Wireless Advanced Vehicle Electrification), zegt dat het de Semi ook draadloos, dus via inductie kan laden. Dit gebeurt in de VS al op beperkte schaal met bussen, specifiek in Salt Lake City. Echter om de truck ook met de benodigde snelheid en capaciteit te kunnen opladen., is een veel krachtiger inductiesysteem nodig, dat twee tot vier keer meer vermogen levert dan het huidige.

DEEL HET