Tesla: 'Onze truck betaalt zich in 2 jaar terug'

Tesla heeft afgelopen nacht in Californië zijn nieuwe truck onthuld. Het is een zeer gestroomlijnd voertuig geworden, niet gehinderd door een hoge dieselmotor. De nieuwe truck zou 800 kilometer kunnen rijden op een volle set accu's en kan 40 ton in totaal wegen. Een nieuw systeem moet voorkomen dat truck en trailer scharen. He brandstofverbruik bedraagt volgens Tesla 2 kWh per mijl.

De nieuwe truck gaat zo'n 200.000 tot 250.000 dollar kosten. Volgens Tesla staan hierr besparingen op de dieselrekening tegenover van twee ton in dollars per jaar. In twee jaar heeft de Tesla truck zich volgens de fabrikant terugbetaald.

Tesla zegt dat de truck in een half uur, bijvoorbeeld tijdens een pauze of tijdens lossen, tot een actieradius van 640 kilometer kan worden opgeladen. De aandrijflijn lijkt op die van de compacte personenauto Tesla 3. Daarvan gebruikt de truck hetzelfde type elektromotor, waarvan er vier worden gemonteerd. De truck zou volgeladen in 20 seconden naar een topsnelheid van 100 km/h kunnen accelereren. Ook een helling van 5% kan volgens Tesla met 65 mph, dik 100 km/h, genomen worden. Topman Elon Musk zegt dat wie nu een Tesla truck bestelt, die over twee jaar tegemoet kan zien.

In de cabine, waarvan een versie met een laag, en een versie met hoog dak bestaat, valt op dat er één centrale plek is waar de chauffeur plaats neemt en niet aan de linkerkant. Aan weerszijden van het dashboard bevinden zich twee grote touchscreens. Spiegels heeft de truck niet, er wordt met een camerasystemen gewerkt, om de dode hoek zo klein mogelijk te houden. De truck heeft dezelfde assistentiesystemen die we al kennen van moderne Europese trucks. Volgens Tesla is het mogelijk om elk wiel afzonderlijk te besturen waarmee het bedrijf wil voorkomen dat de trailercombinatie waar een Tesla truck voor staat, ooit schaart.  

DEEL HET