Tien elektrische DAF’s XD voor E. van Wijk

E. van Wijk Logistics uit het Noord-Brabantse Giessen heeft tien nieuwe elektrische DAF-trucks aangeschaft. Het gaat om zeven DAF XD Electric 4x2-trekkers en drie DAF XD Electric 6x2-bakwagens.

Bedrijfswagenspecialist en DAF-dealer Truckland in ’s-Hertogenbosch levert de nieuwe trucks aan E. van Wijk. Dat Van Wijk deze stap neemt, is volgens eigenaar Ewout van Wijk niet meer dan logisch. “We hebben 350 dieselvrachtwagens die voor 95 procent van onze totale CO₂-uitstoot zorgen. Elektrisch rijden is op korte termijn dé oplossing om onze CO2-emissie te reduceren. Verduurzamen is noodzaak. Ik voel de verantwoordelijkheid om de aarde zo goed mogelijk achter te laten voor de volgende generaties.”

Extra zonnepanelen

De nieuwe vrachtwagens worden in fases geleverd. Eind 2024 wil Van Wijk alle tien e-trucks op de weg hebben. Om de voertuigen van groene stroom te voorzien, worden bij het hoofdkantoor extra zonnepanelen en een batterij voor de opslag van de zonne-energie geplaatst. Van Wijk verwacht met de panelen 1.412 MWh per jaar op te wekken, de batterij kan maximaal 4.300 kWh opslaan. Actieradius “De nieuwe e-trucks van DAF hebben een vermogen van 170 kW/230 pk tot 350 kW/480 pk. Volledig opgeladen hebben de trucks een bereik van maximaal 500 kilometer, afhankelijk van de batterijsamenstelling”, aldus Klaas Hobo van Truckland. Van Wijk zet de e-trucks in eerste instantie in voor ritten binnen een straal van 150 kilometer van de thuisbasis Giessen. Van Wijk: “Het opladen van de vrachtwagens doen we vooralsnog alleen op ons eigen terrein. Uiteindelijk willen we ze ook inzetten op langere afstanden, maar daarvoor is een dekkend netwerk van laadpunten nodig. Een optie kan zijn om als collega-vervoerders elkaars laadpunten te gebruiken. De mogelijkheden daarvoor ben ik aan het verkennen.”

DEEL HET