TNO: 'Multimerk platooning over drie jaar'

Het Ensemble project, dat tot doel heeft op Europees niveau platooning van vrachtwagens te realiseren, is op 1 juni van start gegaan.

Door middel van praktijktesten over de landsgrenzen heen worden de gevolgen voor verkeer, infrastructuur en logistiek beoordeeld, terwijl relevante gegevens van veiligheidsrelevante scenario’s worden verzameld en de harmonisatie van goedkeuringsvereisten noodzakelijk wordt. Onlangs was de startbijeenkomst in Eindhoven.

Drie jaar

Gedurende het eerste jaar concentreren de projectpartners zich op het bundelen van de vereisten en het ontwikkelen van een referentieontwerp met acceptatiecriteria. Dit referentieontwerp zal door de OEM’s en leveranciers worden opgepakt voor implementatie op hun eigen vrachtwagens in het tweede jaar, terwijl de kennispartners effectbeoordelingen zullen uitvoeren met verschillende criteria. Jaar drie van het project zal zich richten op het testen van de multi-merk platoons op testbanen en internationale openbare wegen. De technische resultaten worden geëvalueerd aan de hand van de initiële vereisten. Ook wordt de impact op het brandstofverbruik, bestuurders en andere weggebruikers vastgesteld. Uiteindelijk zijn alle activiteiten binnen het project gericht op het versnellen van de inzet van truck platooning met meerdere merken in Europa.

Het ENSEMBLE-project wordt geleid door TNO. Alle zes Europese vrachtwagenfabrikanten zullen hun technologische toppositie op het vlak van platooning inbrengen: DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania en Volvo (inclusief Renault). CLEPA vertegenwoordigt de leveranciers van apparatuur en componenten en ondersteunt onderzoek, innovatie en inzet als aanjagers voor industriële groei. Leveranciers NXP, ZF, Bosch, Continental, Brembo en WABCO zijn ook partners in het project

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten