Tractiebatterij met ruim duizend km actieradius

gezamenlijk project hebben het Duitse Fraunhofer Instituut en het Nederlandse TNO een techniek ontwikkeld die de efficiency van tractiebatterijen in auto’s aanmerkelijk kan vergroten. Volgens de instanties is een actieradius van meer dan duizend kilometer binnen bereik gekomen.

De kern van de nieuwe techniek is een ultradunne laag, net zo dun als de dikte van één atoom, waarmee een veel effectievere reactie  van elektriciteit en chemische stoffen bereikt kan worden. De techniek wordt SALD genoemd. Dit staat voor Spatial Atom Layer Deposition. Deze techniek is niet nieuw en dateert van 2008. Echter nieuwe ontwikkelingen maken dat een en ander nu effectief ingezet kan worden. De processen in een batterij vinden nu nog alleen aan de oppervlakte plaats. De nieuwe techniek werkt echter driedimensionaal en is daarmee veel effectiever. Een prettige bijkomstigheid zou zijn dat de benodigde zeldzame aardmetalen zoals kobalt, nikkel  en mangaan in mindere mate nodig zijn om de batterij te produceren.

Bekeken wordt nu wie de batterij kan gaan produceren. Er is in Eindhoven een bedrijf opgericht, SALD BV, dat een en ander op gang moet brengen.

DEEL HET