Topman VW stelt accijnsvoordeel diesel ter discussie

Topman Matthias Müller van Volkswagen heeft in een interview in  het Duitse Handelsblatt de belastingvoordelen voor diesel ter discussie gesteld. Het verhaal oogstte vele, vaak positieve reacties.

"De zin van en het doel van belastingvoordelen voor diesels moeten we opnieuw ter discussie stellen", aldus Müller. "Wanneer de omschakeling op elektrische tractie lukt, kan de diesel niet zoals altijd aanspraak maken op belastingvoordelen, zegt Müller. De topman van een van de grootste leveranciers van dieselmotoren in auto's en bedrijfswagens zegt dat de voordelen voor diesels beter aangewend kunnen worden voor aandrijftechnieken die het milieu minder of liefst helemaal niet belasten, aldus Müller. "Daar gaat een motiverende werking van de industrie naar uit, die daardoor ook minder bang voor zijn eigen voortbestaan hoeft te zijn", zegt Müller.

Müller zegt dat de huidige voordelen van grote invloed zijn op het aantal verkochte voertuigen met een dieselmotor en dat het koperspubliek eraan gewend is. Dit punt wil Müller graag met de aanstaande regering in Berlijn bespreken om zo de overgang naar e-mobiliteit te bespoedigen.  

Reacties

Müller kan zich in vele positieve reacties op zijn stelling verheugen. Onafhankelijk autoprofessor Ferdinand Dudenhöffer neemt zijn hoed af en ook de Groenen en Greenpeace reageren verheugd. De laatste zegt dat de actie van Müller voelt 'alsof de zwartrijder de conducteur vraagt om zijn kaartje te controleren'.  

Müller pleit voor een nieuwe milieusticker op de voorruit van voertuigen die de binnenstad in moeten, met de kleur blauw. Uitgangspunt moet dan niet de CO2 uitstoot zijn, maar de NOx uitstoot.

In Duitsland wordt de helft van alle auto's verkocht met een dieselmotor, het aandeel in de bedrijfswagens ligt veel hoger, nabij 100%. In Duitsland is diesel 18,4 cent per liter goedkoper dan benzine, wat de staat 7,8 miljard aan accijns scheelt. Daarvan blijft nog altijd anderhalf miljard over na aftrek van de duurdere motorrijtuigenbelasting. 

DEEL HET