Toyota werkt aan waterstof truck

Toyota Motor North America en Hino USA werken samen aan een Fuel Cell elektrische truck voor de Noord- Amerikaanse markt. Hiermee spelen deze bedrijven in op de snel groeiende vraag naar elektrisch aangedreven trucks voor het zware segment. De nieuwe truck wordt gebouwd op basis van de Hino XL serie, een Class 8 truck voor de Amerikaanse markt.

Voor de nieuwe vrachtauto wordt het nieuw ontwikkelde chassis van de Hino XL-serie gecombineerd met Toyota’s bewezen brandstofceltechnologie. Op die manier ontstaat een cabinetruck met uitzonderlijke prestaties zonder schadelijke emissies. Eerder dit jaar kondigden beide partijen al aan een Fuel Cell Electric Truck van 25 ton voor de Japanse markt te ontwikkelen. De bedoeling is dat medio volgend jaar een demonstratiemodel wordt gepresenteerd. Het nieuwe model voor de Amerikaanse markt is goed voor totale gewichten tot 40 ton.

Ruim 20 jaar ervaring met brandstofceltechnologie“

Een door Toyota’s brandstofceltechnologie aangedreven versie van de Hino XL-serie is een win-winsituatie voor zowel onze klanten als de samenleving”, aldus Tak Yokoo, Senior Executive Engineer bij Toyota Research and Development. “De combinatie van Toyota’s ervaring van ruim 20 jaar in combinatie met Hino’s expertise met zware vrachtauto’s, zal een uiterst innovatief product opleveren.” 

Grote actieradius, nul schadelijke emissies

“Met Toyota Fuel Cell Technology kunnen we onze klanten op korte termijn een commercieel levensvatbare cabinetruck leveren met een grote actieradius en nul schadelijke emissies. Een vrachtauto die bovendien voortbouwt op de trotse erfenis van de Hino-aandrijflijn”, vertelt Glenn Ellis, Senior Vice President Customer Experience van Hino. “We delen een gemeenschappelijke focus als het gaat om duurzaamheid, betrouwbaarheid en innovatie waarbij de klant altijd centraal staat. Dat maakt deze samenwerking tot een geweldige mijlpaal.”

Waterstof trein

Toyota Motor Corporation werkt tegelijkertijd ook aan een waterstof trein, de zogenaamde HYBARI. Deze trein zal naar verwachting in 2022 zijn eerste testritten maken op de Nambu- spoorlijn in Japan.  

DEEL HET