Traton: Een op de drie trucks elektrisch in 2025

Andreas Renschler, CEO van Traton, de holding waar Scania, MAN en VW Bedrijfswagens onder vallen, verwacht dat binnen 10 tot 15 jaar dat een derde van de trucks en bussen die zijn merken afleveren, grotendeels een elektrische aandrijflijn heeft.

Renschler sprak bij de Traton Innovation Day in het Zweedse Södertälje, de hoofdzetel van Scania. Tot 2025 moet de uitstoot van CO2 met 15% worden teruggebracht en Renschler verwacht dat dit grotendeels lukt met moderne dieselmotoren. “Maar verdere reductie met een diesel wordt moeilijk.

Diesel en waterstof

Hij kondigde aan dat er een nieuwe dertien liter dieselmotor aan die zijn weg gaat vinden in de trucks van MAN en Scania. Dat is opmerkelijk, want tot nu toe ontwikkelden MAN en Scania hun motoren zelf.  Daarnaast zet Renschler in op elektrische tractie, ook voor zwaardere trucks. Scania heeft een tiental waterstof-elektrische in ontwikkeling, die onder andere getest worden in Noorwegen. MAN voert proeven uit met batterij-elektrische trucks in Oostenrijk. Volkswagen heeft een dikke order op zak voor de levering van 1600 e-Delivery trucks aan de Braziliaanse bierbrouwer InBev, waar elektrische aandrijving van Hino in wordt gebouwd.

Scania krijgt als eerste de beschikking over de nieuwe dieselmotor. MAN volgt later, want dit merk introduceert begin volgend jaar een geheel nieuwe truckserie. Vanaf 2025 zal de nieuwe dieselmotor breed beschikbaar zijn, aldus Renschler. Traton investeert een miljard euro in elektrische aandrijvingen. Duidelijk werd dat Traton niet onder de indruk is van de CO2 reducerende eigenschappen van LNG en CNG. Bio-LNG werd hier overigens niet besproken. De eerste vol-elektrische bussen zullen Scania en MAN volgend jaar in productie nemen.

MAN en Scania

Er is de nodige speculatie in de markt over de posities van Scania en MAN binnen de Traton holding. In een verklaring zegt Traton dat Scania de ‘jnnovation-leader’ is, die aan tal van non-fossiele aandrijflijnen werkt. MAN volgt een bredere strategie, omdat dit merk ook lichtere trucks bouwt en VW Bedrijfswagens wordt gezien als het merk dat lichtere voertuigen bouwt voor markten in Afrika en Latijns-Amerika.

Topman Andreas Renschler benadrukte tot slot dat accu’s en tractiebatterijen in hoog tempo goedkoper worden en dat zijn schatting van 1 op de 3 trucks elektrisch tegen 2030, aan de conservatieve kant is.

DEEL HET