Traton: Elektrische truck in 2025 break even met diesel

De Traton Group, de truckdivisie van Volkswagen, onderstreept met en rapport van Fraunhofer in de hand dat batterij-elektrische trucks vanaf 2025 qua kosten break even scoren met vergelijkbare dieseltrucks.  

Al enige tijd argumenteert Traton, waar in Europa de truckmerken MAN en Scania onder vallen, en waar veel Scania-managers het voor het zeggen hebben, dat niet alleen stadstrucks, maar ook vrachtwagens voor de lange afstand beter batterij-elektrisch kunnen worden uitgevoerd.  “In de meeste gevallen zijn deze trucks goedkoper en milieuvriendelijker dan trucks met een waterstof-elektrische aandrijving. Het argument is dat het veel groene, elektrische energie kost om van elektriciteit waterstof te maken. “Maar een batterij-elektrische truck heeft dat nadeel niet. Daardoor is zo’n opzet veel efficiënter en groener,” aldus Traton dat een en ander in een onderzoek door Fraunhofer laat bevestigen.

Import van waterstof

Traton en Fraunhofer zeggen verder, dat wanneer het Europese wegvervoer waterstof op grote schaal zou omarmen als energiedrager in de sector, grootschalige importen noodzakelijk zijn en dat de Europese productie van waterstof in zijn geheel naar de staalindustrie moet gaan.

Kosten batterij

Traton zegt dat de energiekosten gedurende de levensduur van een vrachtwagen de aanschafprijs vele malen overtreffen. Daarbij wordt de batterij-elektrische aandrijving al jaar op jaar goedkoper. Daardoor is de voorspelling dat in 2025 de batterij-elektrische hetzelfde kostenniveau heeft als een vergelijkbare diesel, reëel.

Politieke ondersteuning

Maar daarmee zijn we er nog niet, zegt Traton. Dit kan alleen een succes worden wanneer er steun komt vanuit de politiek in het snel creëren van een oplaad-infrastructuur. Traton pleit daarbij ook voor een opheffing van het zondags rijverbod voor elektrische trucks in Duitsland en voor het toestaan van transporten gedurende de nacht.

DEEL HET