Uniforme milieuzone binnen enkele maanden

De Rijksoverheid wil milieuzones in Nederland uniformeren. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven van IenW in een brief aan de Tweede Kamer. TLN hier pleit al jaren voor en is verheugd met haar aanpak om een lappendeken aan regels tegen te gaan.

​Van Veldhoven gaat met gemeentebestuurders en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om tafel om duidelijke, uniforme milieuzones in Nederland te krijgen, schrijft ze in de brief.

Van Veldhoven noemt in haar brief ook het convenant waarin bedrijfsleven, Rijksoverheid en dertien gemeenten afspraken maakten voor identieke milieuzones voor vrachtauto’s. Deze gemeenten en het bedrijfsleven pleiten voor aanscherping van de milieuzone voor vrachtwagens naar Euro VI in 2022, als tussenstap op weg naar Zero Emissie Stadslogistiek voor zowel vracht- als bestelauto’s in 2025. Aansluiting van andere gemeenten vormt een belangrijke stap naar harmonisatie. Hoewel gemeenten formeel zelf over deze besluiten gaan, wil de staatssecretaris hierover nog vóór de zomer concrete afspraken maken.​​​

De staatssecretaris besteedt ook aandacht aan de handhaving van milieuzones wat betreft buitenlandse voertuigen. Nu is het vaak nog lastig om buitenlandse overtreders te beboeten, omdat er geen afspraken zijn met andere Europese landen over de uitwisseling van gegevens. 

DEEL HET