VDL en DAF intensiveren samenwerking

VDL Groep en DAF Trucks hebben een nieuw 5-jaren contract afgesloten, waardoor de samenwerking tussen de beide Eindhovense technologiebedrijven wordt geïntensiveerd. De overeenkomst behelst het over-en-weer leveren van onderdelen en componenten voor de productie van trucks en bussen, de gezamenlijke productie van vrachtwagens met een elektrische aandrijflijn en de vernieuwing van productie-installaties door VDL bij DAF.

Al sinds 1953 werken VDL en DAF Trucks intensief samen. Aanvankelijk nam DAF vooral stampwerk, puntlaswerk en regulier laswerk af bij VDL maar in de loop der jaren groeide het portfolio van producten en diensten. Zo levert VDL tegenwoordig onder meer motorsteunen, kabelgeleidingen, steunen voor assen en buisgeleiders voor uitlaten. DAF op zijn beurt levert aan VDL, 11- en 13-liter motoren voor bussen en touringcars, die hun weg over de hele wereld vinden. Het nieuwe contract – waarvan de waarde niet bekend wordt gemaakt – gaat uiteraard uit van de stijgende productie-aantallen van DAF en de expansie van VDL Bus.

Alternatieve aandrijflijnen

Onderdeel van het contract zijn natuurlijk ook de onderlinge afspraken met betrekking tot de productie van vrachtwagens met elektrische aandrijflijn. Vorig jaar presenteerden DAF en VDL gezamenlijk de DAF CF Electric, die antwoord geeft op de toenemende vraag naar voertuigen die binnen de stadsdistributie ‘zero emissions’ zijn. Op basis van uitgebreide veldtests, waarvan de eerste onlangs is gestart, zal de volledige elektrische DAF CF in productie worden genomen, zodra de markt daar ook klaar voor is. (Dat laatste is natuurlijk een fraai understatement-red.)

In het nieuwe contract is verder opgenomen dat VDL de komende jaren de modernisering van de assemblagelijn in de cabinefabriek van DAF in het Belgische Westerlo voor haar rekening neemt.

DEEL HET