VDL met Toyota in bouw waterstoftrucks

Bij Hyzon schiet het niet echt op met de bouw van waterstoftrucks, maar elders ontstaan nieuwe initiatieven voor de bouw van waterstoftrucks. VDL gaat, op basis van DAF trucks trucks bouwen met Toyota brandstofcel technologie waarmee Toyota zijn eigen logistieke partners wil laten rijden.

Hiermee wil Toyota de CO2 reductie van het eigen logistieke netwerk reduceren om daarmee de totale ecologische footprint van het bedrijf te verlagen. Toyota Motor Europa (TME) slaat hiervoor de handen ineen met de Nederlandse VDL Groep (VDL) om Toyota’s brandstofceltechnologie, in te zetten voor de bouw van zero-emissie vrachtwagens. De samenwerking is gericht op versnelling van de koolstofreductie van het wegtransport. Voor Toyota Motor Europe is dit een belangrijke factor bij het behalen van het doel om in 2040 volledig koolstofneutraal te zijn.

Toyota Motor Europe ziet een grote potentie in het gebruik van waterstoftrucks om logistieke routes emissievrij te maken. De lagere massa van waterstofsystemen maakt een zwaarder laadvermogen mogelijk en het snel tanken van waterstof is essentieel voor intensief transport. Een vrachtwagen met waterstofbrandstofcel kan net zo snel tanken als een dieseltruck. Daarnaast zorgt het gebruikspatroon van vrachtwagens, met hun vraag naar grotere hoeveelheden waterstof voor een belangrijke bijdrage aan duurzame infrastructuur rond belangrijke routes.

Emissievrije toekomst

Hans Bekkers, Commercieel Directeur VDL Special Vehicles: “VDL Special Vehicles gelooft in een emissievrije toekomst voor middelzwaar en zwaar on- en offroadmaterieel. We zijn dan ook enorm trots om met Toyota Motor Europe samen te werken aan dit innovatieve technologieproject, waarmee we onze activiteiten op het gebied van waterstofaandrijvingen kunnen uitbreiden.”

Zomer 2023

De VDL Groep zal tegen de zomer van 2023 de eerste brandstofceltruck bouwen, gevolgd door meer voertuigen die in het najaar van 2023 geproduceerd worden. Deze worden hierna ook ingezet op logistieke routes van TME in Europa. Het project versterkt de kennis over het inzetten van waterstoftrucks, waardoor de langetermijnvisie van TME om de logistiek koolstofvrij te maken en de ecologische voetafdruk van Toyota te verminderen, verder wordt ondersteund.

Brandstofceltrucks spelen in de visie van Toyota een sleutelrol in de groei van het bredere Europese waterstofecosysteem en ondersteunen de decarbonisatie van het transport en een ecologische energietransitie sterk. Zware vrachtwagens zijn van cruciaal belang voor het genereren van een gezonde vraag- en aanboddynamiek voor waterstof. Ze kunnen de ontwikkeling van een duurzame infrastructuur stimuleren, waaruit weer nieuwe mobiliteitstoepassingen kunnen ontstaan. De infrastructuur voor waterstoftrucks kan eenvoudig worden uitgebreid naar andere waterstofvoertuigen die dezelfde  waterstoftankstations gebruiken.

Paccar en Toyota

Het nieuws over de samenwerking tussen VDL en Toyota moet los gezien worden van de samenwerking die DAF moederbedrijf Paccar heeft met Toyota. In de USA rijden namelijk al Peterbilt en Kenworth trucks met Toyota fuel Cell techniek. Zie dit bericht.

 

DEEL HET