VDL Translift onthult elektrische huisvuilauto's

VDL Translift uit Dronten heeft samen met publieke inzamelaars HVC,  ROVA, gemeente Rotterdam en Cure de eerste elektrische voertuigen voor de inzameling van afval en grondstoffen gepresenteerd. Afgelopen januari jl kondigde VDL ze al aan. Het gaat om twee zogeheten zijladers die in het vierde kwartaal van dit jaar door HVC en ROVA ingezet gaan worden. De twee elektrische kraanauto’s voor Rotterdam en Cure volgen in het eerste kwartaal van 2020.

Deze elektrische voertuigen worden ingezet voor de inzameling van restafval en grondstoffen (PMD, GFT en papier) in woonwijken. Elektrische zijladers ‘tillen’ aan de zijkant van het voertuig mini-containers op om ze vervolgens in de bak van het voertuig te legen. Elektrische kraanauto’s zijn uitgerust met een speciaal systeem waarmee ondergrondse containers kunnen worden geleegd.

Proeftuinproject

Naast genoemde instanties maakt ook onderzoeksinstituut TNO onderdeel uit van dit proeftuinproject. TNO gebruikt de ervaring en kennis van deze koplopers om een breed implementatieplan te ontwikkelen. Dit plan is van belang om de branche in staat te stellen om inzameling van afval en grondstoffen volledig te verduurzamen door elektrische voertuigen in te zetten. Naast de vier initiatiefnemers draagt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij aan de financiering. Mede hierdoor kunnen de voertuigen bij de publieke inzamelaars worden ingezet. Nadat het proeftuinproject succesvol is doorlopen, verwacht VDL Translift in de loop van 2020 de seriematige productie van deze elektrisch aangedreven huisvuilauto’s op te starten.

Specificaties

De inzamelvoertuigen worden gebouwd op een 3-assig DAF CF truckchassis met een treingewicht van 28 ton en een gestuurde naloopas. De elektrische motor beschikt over een vermogen van 210 kW en 2.000 Nm koppel. De motor wordt van elektriciteit voorzien via een batterijpakket met een bruto capaciteit van 170 kWh. Op één batterijlading kan ongeveer 100 kilometer worden gereden. Op locatie bij de eindgebruikers worden door VDL geleverde snellaadstations in bedrijf genomen. Om inzamelroutes optimaal te kunnen rijden, kunnen de elektrische inzamelvoertuigen binnen een halfuur tussentijds worden bijgeladen.

DEEL HET