VDL waterstoftruck met Toyota techniek voor Vos

Vos Transport Group uit Deventer zet een, op een DAF CF gebaseerde waterstoftruck op de weg. De truck wordt door VDL omgebouwd naar waterstof- elektrisch met Toyota fuel cell techniek.

Het wagenpark van Vos bestaat momenteel uit 450 trucks waarvan inmiddels een groot percentage op de biodiesel HVO100 rijdt. Directeur Jules Menheere: ‘Hiermee realiseren we al een CO2 besparing tot 90 %. Daarnaast realiseren we een waterstof vrachtwagen binnen het Dreamh2aul project. De truck van VDL zal dus de tweede waterstof truck zijn die we dit jaar nog in gebruik gaan nemen’.

Vos investeert nu al fors in verschillende waterstofprojecten: “Als duurzame koploper kun je het niet alleen bij woorden houden, je moet je woorden dan ook omzetten in daden om uiteindelijk het verschil te kunnen maken. We krijgen hier veel waardering voor en dat stimuleert ons. Dat er nu ook een klant (Toyota) is opgestaan die dit traject samen met ons wil bewandelen is doorslaggevend geweest om samen met VDL dit project aan te gaan’. Aldus Jules Menheere.

Hij ziet net als hun partner Toyota Parts Centre Europe (TPCE) waterstof als een belangrijke alternatieve energiebron om het lange afstandstransport te kunnen verduurzamen. Menheere: “De voertuigen kunnen eenvoudiger en sneller tanken en de range is ook groter en dat is bij het type werk wat wij doen heel belangrijk. Wij zien elektrisch transport als mooi alternatief voor onze distributie routes, maar hebben grote zorgen over de haalbaarheid van de benodigde infrastructuur”.

Hans Bekkers, commercieel directeur van VDL Special Vehicles: “Net zoals nu, zal er in de toekomst ook een energiemix zijn. Het is een utopie om te denken dat we alle situaties met batterij-elektrische aandrijvingen kunnen afdekken. We zien waterstof als een goed en duidelijk aanvulling wanneer het gaat om grotere en zwaardere vormen van transport, of op locaties waar stroom onvoldoende voor handen is. Ook het opslaan van overcapaciteit vanuit hernieuwbare bronnen en de ontwikkelingen en doelen afgesproken in de AFIR (H2 tankstations in iedere stad en om de 200km langs het TEN-T wegennetwerk in Europa) bieden goede kansen voor waterstof als alternatief op bestaande elektrische aandrijvingen”.

De waterstof truck zal Vos eerst op korte regionale routes inzetten om ervaring op te doen met de brandstof en de techniek. Op den duur breidt Vos dit uit naar langere internationale routes.

 

DEEL HET