VECTO wetsvoorstellen verwacht in mei

De Europese Unie gaat vaart maken met het CO2 certificeringssysteem VECTO. Vandaag werd in Brussel meegedeeld dat de benodigde wetsvoorstellen in mei richting Europees Parlement zullen gaan. Alle landen leggen een databank aan van CO2 uitstootgegevens. Dat wordt een hele omvangrijke operatie, omdat van veel bedrijfswagens de vorm afwijkt.

De afgelopen jaren is uitvoerig getest met een rekenprogramma, dat weer werd getoetst in de praktijk op de weg. Met name Iveco en DAF hebben hier met de wetenschappers van de Europese Commissie samengewerkt. Wanneer de CO2 uitstoot van bedrijfswagens transparant is, vereenvoudigt dit de aanschafprocedure van nieuwe vrachtwagens, is het idee.

Afgelopen najaar introduceerden Iveco, Volvo en Scania nieuwe trucks die op LNG rijden. Die stoten 20% minder CO2 uit, dus vallen deze trucks op in het VECTO-systeem Verwacht wordt dat de nieuwe systematiek de doorbraak van alternatieve aandrijvingen zal stimuleren.   

De Europese Commissie stelt dat van 1990 tot 2015 de uitstoot van CO2 met 19 procent is toegenomen. Hiervan komt andermaal 19% voor rekening van het wegvervoer, inclusief passagiersvervoer. In 2030 moet die uitstoot 20% lager liggen dan in 2008.

Klik hier voor meer info over VECTO.  

DEEL HET