Vijf tons variant van Ford Transit

Ford breidt het aanbod Transit bestelauto’s uit. Er komt een versie die is goedgekeurd voor een maximum totaalgewicht van vijf ton. Daarmee betreedt Ford het segment waarvoor een C1 rijbewijs verplicht is.

Bestelauto’s mogen een maximaal toegestaan totaalgewicht hebben van 3,5 ton, oftewel 3500 kg. Iemand met een B-rijbewijs mag er dan mee rijden. Voertuigen die boven die 3,5 ton uitkomen vereisen een C1 rijbewijs. De grote en zware Transit heeft achterwielaandrijving en een twee liter dieselmotor die 170 pk levert en die wordt gekoppeld aan handgeschakelde zesbak of een tientraps-automaat. Indien uitgerust met de automatische 10-versnellingsbak, wordt er ook een nieuwe 2.100 kg zware vooras gemonteerd. Deze biedt nog eens 225 kg extra capaciteit ten opzichte van de standaardversie.

De maximale laadcapaciteit voor chassis-cabinevarianten is 2872 kg voor carrosserieombouw en laadvermogen, hetgeen overeenkomt met een netto laadvermogen van tot wel 2558 kg indien uitgerust met een in de fabriek gemonteerde laadbakopbouw.

De Transit chassis-cabine is ideaal voor zwaardere ombouwmogelijkheden met een open constructie zoals kippers of dropsides, hoogwerkers en voertuigtransporters. De hogere totale voertuigmassa en de optionele automatische 10-versnellingsbak maken de 5.0-tons Transit met een enkele chassis-cabine bij uitstek geschikt als basis voor hulpdiensten als ambulances, ME-busjes en mobiele commandovoertuigen van de politie. De chassis-cabinevarianten zijn ook geschikt voor ombouw tot minibus en voertuig voor rolstoelvervoer, waarbij het verhoogde laadvermogen en de opgewaardeerde asdruk het risico op overbelasting verminderen.

De 5.0-tons Transit is ook leverbaar als L4 ‘Jumbo’ bedrijfswagen met hoog dak, met een netto laadvermogen tot wel 2347 kg1, 15,1 m3 laadvolume en een laadvloer waar vijf Euro-pallets lading op passen. Nieuwe versterkte zijkanten ondersteunen duurzaamheid bij het vervoer van zwaardere lading; de bestaande vlakke laadvloer, vastzetpunten, geïntegreerde achterbumperopstap en een laadlengte van 4217 mm zijn gehandhaafd om het laden en vervoeren te vergemakkelijken van items met een standaardlengte, zoals buizen of planken.

DEEL HET