Vol-elektrische Australische roadtrain van 170 ton

In Australië is mijnbouwbedrijf OZ Minerals begonnen aan een praktijktest met een vol-elektrische trekker die een roadtrain van 170 ton trekt over een afstand van 164 kilometer. De roadtrain bestaat uit drie trailers. 

Volgens de Australiërs is dit de zwaarste vol-elektrische combinatie ooit tot nu toe. Voor deze klus werd een Volvo FH16 8x6 omgebouwd en voorzien van extra, verwisselbare batterijpakketten. De Volvo is goed voor 720 pk, 2500 Nm koppel en heeft een batterijpakket van 620 kW. Daarmee komt de roadtrain tussen de 200 en 400 km ver. Voorlopig rijdt de Volvo met drie trailers kopererts drie keer per dag de genoemde rit. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat deze roadtrain 24/7 ingezet wordt en gereden wordt door getrainde chauffeurs.

Batterij wisselen

In samenwerking met Janus Electric werd een systeem bedacht waarbij het batterijpakket gewisseld kan worden. Dat mag dan niet langer duren dan een tankbeurt voor een vergelijkbare diesel. De gewisselde batterijen worden met zonne-energie opgeladen. Janus Electric tekent ook voor de ombouw van de Volvo. De prijs die in rekening wordt gebracht hiervoor ligt tussen 150.000 en 200.000 Australische dollar, tussen de 89.000 en 119.000 euro. In de dagelijkse praktijk zou de elektrische roadtrain tussen de tien en dertig procent lagere kosten genereren dan een vergelijkbare diesel-aangedreven roadtrain.   

DEEL HET