Volvo: 'Aantal LNG trucks is in 2 jaar tijd verdubbeld'

In aanloop naar de introductie van zijn LNG trucks, presenteerde Volvo enkele resultaten van een studie naar deze brandstof. Meest opvallende conclusie is dat het aantal LNG trucks op de Europese markt in de afgelopen twee jaar tijd is verdubbeld van 1500 naar 3000.

Dit zullen weliswaar meest Iveco's zijn, maar het is voor Volvo wel het signaal dat het niet meer kan achterblijven. Volvo ziet LNG als een volwaardig alternatief met lagere kosten en een betere carbon footprint. Sowieso is de CO2 uitstoot ven een LNG truck 20% lager dan die van een vergelijkbare diesel. Bij toepassing van Bio-LNG loopt dit zelfs op tot 100%, maar Bio-LNG is een nog heel zeldzaam goedje.

Volvo geeft aan dat er elders in de wereld al veel meer trucks rijden op LNG. Volgens de Zweden rijden er in China sowieso al meer dan 100.000 zware vrachtwagens op LNG. Landen die veel LNG produceren zijn Qatar, Maleisië en Australië. Landen die het veel gebruiken zijn Japan en Zuid Korea. Zij passen LNG voornamelijk toe in de scheepvaart.

Tankstations

In Europa gaat dit ook gebeuren. Niet alleen  ontstaat er langs het wegennet en bij logistieke knooppunten een netwerk van LNG tankstations, ook gebeurt dit langs de rivieren Rijn, Maas, Main, Donau. Daarnaast signaleert Volvo dat het LNG tankstations voor het wegtransport in rap tempo groeit. In Nederland groeit het aantal van 22 naar boven de dertig tankstations. België groeit van twee naar vier, Frankrijk verdubbelt eveneens. Een achterblijver is Duitsland, maar ook daar worden de eerste LNG tankstations inmiddels gebouwd.  

DEEL HET