Volvo geeft elektrische trucks geluid

Elektrische trucks zijn, vooral in voetgangersgebieden te stil. Doordat het publiek de truck niet hoort kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, zo vindt ook Volvo Trucks. Zij hebben er een studie op losgelaten waaruit een aantal geluiden zijn ontwikkeld die voortaan hoorbaar zijn.

Ooit reden we met een elektrische MAN truck in de binnenstad van Groningen waarbij de chauffeur zelf een mooie oplossing bedacht had. De truck was naar zijn gevoel te stil, maar claxoneren zorgde voor schrikreacties. Om die reden monteerde hij een fietsbel op de spiegelsteun. Bij Volvo vonden ze dat waarschijnlijk wat al te simpel, vooral ook omdat de spiegelsteun ook gedoemd is om te verdwijnen in de digitale toekomst. Om die reden werd er een onderzoek opgestart om geluidjes te ontwikkelen die passen bij de bewegingen van de trucks. 

Het akoestische waarschuwingssysteem van Volvo voor elektrische trucks bestaat uit vier verschillende geluiden die informeren over wat de truck doet: vooruitrijden, stationair draaien, achteruitrijden. Geluiden variëren in intensiteit, afhankelijk van de snelheid van de truck en zullen tijdens acceleratie en afremmen in frequentie wijzigen. In bijgaand filmpje zijn de geluiden goed hoorbaar.

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Volvo geeft elektrische trucks geluid