Vrijstelling kraanwagens voor zero emissie zones

Vanaf 1 januari 2025 wordt in diverse steden een zero-emissiezone ingevoerd. Deze kent een aantal uitzonderingen, namelijk voor trekkers met een kenteken van na 1-1-2017 en voor motorwagens van na 1-1-2020. Deze voertuigen hebben tot 1-1-2030 toegang.

Dat is een merkwaardig onderscheid, waarbij het logischer zou zijn als het andersom was. Motorwagens gaan in veel gevallen namelijk langer mee dan trekkers, die eenvoudig eerder vervangen kunnen worden. De reden schijnt een foutje te zijn, ergens in het proces, maar dat schijnt niet meer veranderd te kunnen worden.

Autolaadkranen

Voor motorwagens met autolaadkraan van vóór 2020 kan een uitzondering gemaakt worden. Na onderzoek bij de RDW met betrekking tot de procedure hiervoor blijkt dat relatief eenvoudig te zijn. Hierdoor is voor een motorwagen zoals de MAN op de foto, (bouwjaar 2019, 22 ton/meter vaste kraan) toch tot 1-1-2030 toegang mogelijk.

Vrijstelling voor autolaadkranen

Voor voertuigen met een autolaadkraan van meer dan 35 Ton/meter geldt dat ze automatisch een vrijstelling krijgen via het Zero Emissie Loket. Ook voor lichtere autolaadkranen is echter een vrijstelling te verkrijgen. Deze vrijstelling geldt voor motorwagens met een volledig draaibare autolaadkraan. De kraan moet dus in alle richtingen kunnen werken. De vrijstelling is mogelijk voor voertuigen met een kenteken vanaf 1-1- 2012, maar loopt automatisch af als het voertuig 13 jaar oud wordt. Voor oudere trucks is de vrijstelling dus zinloos.

Hoe het werkt

Maak een foto zoals die van de MAN op deze pagina, dus met de kraan in actie en met een duidelijk leesbaar kenteken. Maak eveneens een foto van het kentekenbewijs, in verband met de meldcode en de officiële gegevens van de eigenaar. Beide foto’s kunnen gemaild worden naar info@ebtl.nl . Deze organisatie meldt het voertuig vervolgens aan bij het RDW voor een herkeuring. Hierbij wordt de kraan geregistreerd. EBTL maakt vervolgens een afspraak voor de herkeuring bij één van de RDW keuringstations, waarna de eigenaar van het voertuig zich daar moet melden. Na goedkeuring heeft het voertuig totdat het 13 jaar oud is of tot 1-1-2030 (maar net wat eerst komt) toegang tot alle Zero Emissie Zones in Nederland.

Aan de diensten van EBTL zijn uiteraard wel kosten verbonden. Meer informatie via 06 30040 793 of info@ebtl.nl

DEEL HET