VS streven naar kwart reductie van uitstoot en verbruik

Het Department of Transportation (DOT) en de Environmental Protection Agency (EPA) zeggen dat de regering zint op maatregelen om het wegvervoer een kwart zuiniger te maken. De maatregelen gaan gelden voor trucks die na in 2021 of later gebouwd gaan worden in de VS. De 24% verbetering is ten opzichte van trucks van bouwjaar 2018.

Op deze manier hopen genoemde instanties tot een reductie van een een miljard ton CO2-achtige uitlaatgassen te komen en tot een verbruiksreductie van 1,8 miljard vaten olie, wat weer 170 miljard dollar transportkosten scheelt. De maatregelen gelden niet alleen voor de zwaardere klassen, maar ook voor grote pick-ups en bestelauto's en voertuigen voor bedrijfsmatige inzet van alle klassen. De instanties becijferen dat de nieuwe, zuinigere voertuigen tot 12.000 dollar duurder zullen worden in aanschaf, een meerprijs die vanwege zuiniger rijden binnen twee jaar kan worden terugverdiend.

Zo lijkt het dus of de Amerikaanse regering zich pal opstelt tegen de truckindustrie en het wegtransport, maar dat is zeker niet zo. In de VS kan nog veel gewonnen worden, de genoemde cijfers moeten zonder veel problemen haalbaar zijn. Zo rijden veel chauffeurs rond met forse bemeten vijftien liter motoren, terwijl ze met lagere totaalgewichten dan bij ons.

 

Paccar zegt dat het inmiddels veertig procent van alle daar verkochte Peterbilts en Kenworths uitrust met de wat kleinere dertien liter motor die destijds bij DAF is ontwikkeld. Inmiddels is er ook een kleinere elf liter motor, waar in Nederland inmiddels 1 op de vier DAF's is uitgerust. Het ligt voor de hand dat deze motor straks ook in de VS wordt aangeboden. Downsizing is bij Amerikaanse personenauto's ook een geijkte techniek om tot een beduidend lager brandstofverbruik te komen. 

DEEL HET