VW e-Crafter Solar: Elektrisch rijden én lading koelen

Volkswagen Bedrijfswagens introduceert de volledig elektrische e-Crafter Solar koelwagen. Deze duurzame besteller voor leveringen aan onder meer horeca-ondernemers in de binnenstad, beleefde zijn debuut tijdens de Horecava, de belangrijkste beurs voor de horecabranche in Nederland.

Duurzame distributie van gekoelde levensmiddelen in binnenstedelijke gebieden is een belangrijk thema. Volkswagen Bedrijfswagens levert daarvoor specifieke oplossingen, zoals de e-Crafter Solar. Deze elektrisch aangedreven bestelwagen is voorzien van een innovatief elektrisch koelsysteem dat mede door de zon wordt gevoed. Dankzij een nauwe samenwerking met ombouwspecialist Carrosseriefabriek Harderwijk levert Volkswagen Bedrijfswagens voor elk gebruik en iedere toepassing een geschikte, efficiënte koelombouw op maat.

Het dak van deze volledig elektrische e-Crafter Solar koelwagen is voorzien van hoog-rendement zonnepanelen, waarmee de transportkoeling de juiste koeling garandeert zonder dat daar een brandstofmotor aan te pas komt. Omdat het koelsysteem volledig los staat van de hoogvolt-accu, heeft het systeem geen invloed op de actieradius van de bus. Met de e-Crafter Solar koelwagen draagt de horeca en de detail- en groothandel bij aan duurzaam en milieuvriendelijk vervoer van gekoelde producten in de stad.

Het basis accupakket voor het koelsysteem bevat een capaciteit van minimaal 5,5 uur continue koeling. Daarnaast levert Volkswagen Bedrijfswagens uitbreidingspakketten waarmee tot maximaal 11 uur continu gekoeld kan worden.

De hoogvolt-accu van de e-Crafter is op verschillende manieren op te laden. Bij een snellaadstation neemt het tot tachtig procent opladen maar 45 minuten in beslag. Veel bedrijven kiezen voor ‘overdag rijden en ’s nachts laden’, zodat hun werk overdag niet beïnvloed wordt door het opladen van de accu. In dat geval is met een wisselstroom wallbox (7,2 kW) het volledig laden tijdens nachtelijke uren in vijf uur en twintig minuten afgerond. Zowel de hoogvoltage-batterij van de e-Crafter als de accu van het Solar koelsysteem wordt in deze tijd opgeladen. De accu van het koelsysteem maakt hierbij gebruik van een eigen 220V stekkeraansluiting.

DEEL HET