VW zet e-Crafters uit bij klanten

Volkswagen heeft in Hannover de eerste e-Crafters overhandigd aan enkele grote internationale klanten. Deze bedrijven gaan de nieuwe elektrische bestelauto tot medio volgend jaar in de praktijk testen. De e-Crafter komt naar verwachting in het najaar van 2018 op de Europese markt.

De meeste van deze klanten zijn koeriers- en expressbedrijven, maar ook Albert Heijn is van de partij. “We hadden de e-Crafter al samen met onze klanten voor onze klanten ontwikkeld”, aldus Dr. Eckhard Scholz, bestuursvoorzitter van Volkswagen Bedrijfswagens. “Nu schakelen we voor de laatste, belangrijke testfase de hulp in van een aantal fleetowners. Hun bevindingen kunnen voor verbeteringen zorgen aan het uiteindelijke productiemodel van de e-Crafter.”

De klanten zijn ondermeer pakketvervoerders, energiebedrijven, handelsondernemingen en retailers met bestelauto’s die iedere dag tussen de zeventig en honderd kilometer afleggen en honderden keren stoppen. Dit geldt voor zo’n 85 procent van alle stedelijke ritten, blijkt uit een door Volkswagen  uitgevoerde analyse van 210.000 ritprofielen bij 1.500 klanten. De e-Crafter is ontworpen voor exact dit stedelijke gebruik en heeft een 100 kW elektromotor aan boord, een actieradius van zo’n 160 kilometer* en een begrensde topsnelheid van 90 km/u.

De lithium-ion batterij van de e-Crafter is volledig geïntegreerd in de wagenbodem. Dat betekent dat de bagageruimte van de Crafter in zijn geheel kan worden benut. Het laadvolume van 10,7 m3 is ongewijzigd, alsmede de laadbreedte (1.380 mm) en laadhoogte (1.861 mm). Afhankelijk van de versie ligt het maximale laadgewicht van de e-Crafter tussen de 1,0 en 1,75 ton. Als hij bij een 40 kW CCS-laadstation (gelijkstroom) wordt opgeladen, is zijn batterij (35,8 kWh) in 45 minuten weer voor 80 procent gevuld. Wordt de e-Crafter aan een 7,2 kW wallbox gekoppeld, dan duurt het ruim 5 uur om hem helemaal vol te laden. Dit wordt naar verwachting vaak ’s nachts gedaan.

Standaard wordt de e-Crafter geleverd met Park Assist met side protection, een multifunctionele camera en een achteruitrijcamera. Verder zijn de testvoertuigen uitgerust met Climatronic automatische airconditioning, verwarmbare comfortstoelen, een navigatiesysteem, telefoonvoorbereiding en led-koplampen. De e-Crafter wordt naar verwachting gelanceerd in het najaar van 2018.

 

DEEL HET