Waterstofambities bij Air Liquide en Havenbedrijf Rotterdam

Het Rotterdamse Havenbedrijf en gasleverancier Air Liquide hebben onlangs plannen ontvouwd voor een brede toepassing van waterstof in de logistiek in en om de Rotterdamse haven alsmede in Nederland en de landen om ons heen. Partijen slaan de handen ineen om binnen afzienbare termijn duizend trucks die hun elektriciteit uit waterstof betrekken, de weg op te krijgen. 

Verschillende partners uit de supply chain van vrachtwagenfabrikanten zoals VDL Groep, Iveco/Nikola en andere, tot transportondernemingen zoals Vos Logistics, Jongeneel Transport en HN Post, als ook leidende brandstofcel leveranciers, hebben zich al aangesloten bij dit initiatief. Dit is volgens het Havenbedrijf en Air Liquide een van de grootste projecten in Europa voor de ontwikkeling van vrachtwagens op waterstof en de daarbij horende infrastructuur. Het project zorgt voor verbetering van de luchtkwaliteit en een vermindering van de CO2-uitstoot van naar schatting meer dan 100.000 ton, het equivalent van 110 miljoen vrachtwagenkilometers, verwacht het Havenbedrijf.

Om duizend  vrachtwagens, waarvan naar verwachting 500 vanuit Rotterdam de weg op gaan, te kunnen laten rijden moet tegelijkertijd infrastructuur ontwikkeld worden. Daarbij mikken betrokkenen op zo’n 25 waterstoftankstations langs de belangrijkste transportcorridors tussen Nederland, België en West-Duitsland. Het project richt zich ook op de benodigde elektrolyse capaciteit voor de productie van waterstof. De bedrijven die deelnemen aan het initiatief gaan gezamenlijk de haalbaarheidsstudie voor de hele waardeketen uitvoeren, aldus het Havenbedrijf.

DEEL HET