Zelfrijdende Scania’s de weg op in Zweden

Scania is begonnen met het rijden met autonome trucks op de Zweedse E6. Het merk wil later dit jaar ook in andere landen starten met proeven. Scania wil ook in China met autonome techniek gaan testrijden.

Het moederbedrijf van Scania en MAN heeft een partnership gesloten met de Chinees-Amerikaanse start-up TuSimple. Dit bedrijf test al geruime tijd autonome trucks in het westen van de Verenigde Staten, overigens voorlopig nog met een chauffeur of ‘controller’ aan boord. Tot nu toe voerde Scania tests uit met autonome trucks in de mijnbouw. Daarmee werd al begonnen in 2017.

TuSimple test al met SAE Level 4 techniek. Die komt erop neer dat de chauffeur alleen nog toezicht houdt en dat de truck in principe alles zelf doet. TuSimple heeft van meet af aan hierop doorgepakt, terwijl bijvoorbeeld Daimler toch eerst eens Level 2 onder de knie wilde hebben, waarbij de chauffeur slechts voor een klein deel taken uit handen worden genomen. Wat natuurlijk ook weer begrijpelijk is. Inmiddels zien we die techniek in de nieuwste trucks van Mercedes, maar ook van MAN, Scania en Volvo, de weg op komen. TuSimple topman Cheng Lu verwacht dat het partnership met Traton de technische ontwikkeling van autonome techniek zal versnellen.

Europa

Traton, het moederbedrijf van Scania, wil nu dat tests met autonoom rijdende trucks ook in Europa gaan plaatsvinden op het traject Södertälje-Jönköping. Het staat niet in het bericht, maar ongetwijfeld zal hier in eerste instantie ook gewoon een chauffeur aan boord zijn. Traton is enthousiast over de techniek van TuSimple die volgens het bedrijf groot potentieel heeft om het wegvervoer blijvend te veranderen. “Vooral op lange afstanden. Daar kan het transport veiliger en efficiënter worden met behulp van deze nieuwe techniek.”

Uiteindelijk wil Traton het testprogramma niet beperken tot Zweden, maar wil het ook zelf rijdende testtrucks de weg op hebben in Duitsland en andere landen. Traton zegt dat er alleen al in Duitsland een tekort bestaat aan 60.000 chauffeurs en dat deze techniek hiervoor mogelijk een oplossing zou kunnen zijn. Maar zoals het filmpje laat zien: voorlopig rijdt er nog een chauffeur mee. 

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Zelfrijdende Scania’s de weg op in Zweden