ZF en Cummins in elektromobiliteit

Los van elkaar komen twee bekende toeleveranciers, ZF uit Duitsland en Cummins uit de VS met de aankondiging dat ze volledig elektrische aandrijflijnen ontwikkelen voor bussen en voor distributietrucks.

Bij dieselmotorenfabrikant Cummins in de VS is het idee ontstaan om in te stappen in elektromobiliteit. Cummins verwacht over twee à drie jaar een elektrische aandrijflijn te kunnen gaan verkopen voor de distributiemarkt, dus ook hier voor stedelijke mobiliteit. Cummins ziet in dat elektrische aandrijvingen uiteindelijk dominant zullen worden in alle afzetgebieden waar Cummins nu nog dieselmotoren verkoopt. Cummins reageert hiermee op de aangekondigde trucks van Nikola, Tesla en Toyota die hun power betrekken uit waterstof/brandstofcel dan wel uit andere elektrische bronnen. 

ZF

In het geval van ZF gaat hem om een complete elektromotor, CeTrax geheten,  die geschikt is voor bussen en distributietrucks. De techniek is vooral bedoeld voor voertuigen die in stedelijke gebieden actief zijn en waar strenge milieuregels gelden.

De nieuwe elektromotor volgt op de al eerder geïntroduceerde ZF Traxon transmissie, die uitgerust met een elektromotor, als hybride aandrijflijn dienst kan doen. Echter de snelle opkomst van elektromobiliteit en de vraag hiernaar van vooral gemeentelijke overheden, hebben ZF aangezet tot het ontwikkelen van de CeTrax.

DEEL HET