‘Elektrische bestelauto’s binnen vijf jaar goedkoper dan diesels’

Volgens het Brusselse milieu-instituut Transport & Environment zijn elektrisch aangedreven bestelauto’s uit het lichte segment al over vier jaar goedkoper in aanschaf dan vergelijkbare diesel-exemplaren. Zwaardere bestelauto’s zullen een jaartje later al goedkoper zijn dan vergelijkbare diesels.

Dit concludeert een studie van het Amerikaanse Bloomberg NEF. Er wordt vanuit gegaan dat er in 2035 helemaal geen auto’s meer worden verkocht met een diesel- of benzinemotor. Een belangrijke factor is de prijs van tractiebatterijen. Verwacht wordt dat de prijs daarvan de komende tien jaar zal halveren. De studie stelt als voorwaarde dat het tempo waarin autofabrikanten overschakelen op de nieuwe techniek cruciaal is om deze jaartallen te halen. Transport & Environment denkt dat strengere Europese regels voor CO2-uitstoot van belang zijn om deze situatie te verwezenlijken. “Op dit moment wordt nog slechts twee procent van de bestelauto’s verkocht met een elektrische aandrijving, doordat de Europese  uitstootregels niet streng genoeg zijn.

2050

Wanneer de regels zouden blijven zoals ze zijn, zullen rond 2035 niet meer dan 83% van de nieuwe verkochte bestelauto’s een elektrische aandrijving hebben. Daarmee loopt het streven van nul-emissie in 2050, gevaar, zegt Transport & Environment. Zij pleit ervoor dat de EU een einddatum moet stellen voor het toestaan van de verkoop van auto’s en bestelauto’s met een fossiele aandrijflijn.  De instantie schrijft dat vorige maand 27 betrokken instanties de EU oproepen om 2035 als grens te stellen voor de verkoop van fossiele voertuigen. Zij wijst op een online enquête waaruit naar voren kwam dat tweederde van de Europese inwoners al een verbod wil op fossiele voertuigen vanaf 2030. Zeven fabrikanten uit tien landen staan hier achter, aldus T&E.

DEEL HET