Cruiseschip enorme vervuiler

Volgens het Duitse Auto Zeitung stoot een cruiseschip als de ‘Harmony of the Seas’ per dag 450 kilo fijnstof uit. Om dat zelfde aantal kilo’s per dag uit te stoten zou je, schik niet, 21,45 miljoen VW Passat 2.0 TDI diesels met 190 pk nodig hebben. En dat noemen we dan ‘sjoemeldiesels’...

Grote zeeschepen, en dus ook cruiseschepen, varen op stookolie. Per dag heeft zo’n gigant rond de 150 ton van dat spul nodig en dat resulteert in 450 kilo aan fijnstof per dag. Auto Zeitung rekende het na en het blijkt dat je daarvoor dus ruim 21 miljoen Volkswagen Passat diesels voor nodig hebt om het zelfde uit te stoten in een dag. Om dat even in een perspectief te plaatsen, in heel Duitsland rijden 45,8 miljoen auto’s.  Ook de uitstoot NOX van zo’n schip is astronomisch met vijf ton per dag. Dit zorgt er voor dat de luchtkwaliteit aan dek soms bijzonder slecht is. Metingen telden 26.000 ultrafijne roetdeeltjes per kubieke centimeter lucht! Helaas blijven de gevolgen niet beperkt tot het dek van het schip. Als zo’n oceaanstomer Amsterdam binnenvaart laat zich raden wat dat doet met het lokale milieu.

Metingen in Keulen geven aan dat 20 procent van alle stikstof emissies in de stad afkomstig zijn van schepen. In Düsseldorf is dat zelfs 25 procent. Bij de grote zeeschepen komt de uitstoot voornamelijk door de gestookte brandstof. De modernste schepen hebben inmiddels wel een installatie die de uitstoot van zwaveloxide reduceert maar dat doet nog niks voor de uitstoot van fijnstof, NOX en Co2. In de binnenvaart is de veroudering van de schepen oorzaak nummer één. Waar bij trucks door allerlei emissie-eisen het wagenpark jonger dan ooit is blijft de binnenvaart hier ernstig achter. Veel schepen op de Europese rivieren zijn meer dan 25 jaar oud en hebben dus ook motoren die ontwikkeld zijn in een tijd dat het milieu er nog niet toe deed.

DEEL HET