Ford bouwt eerste elektrische truck

Ford Otosan het Turkse bedrijf dat de trucks onder de merknaam Ford voor Europa produceert, liet op de IAA een huisvuilchassis zien met volledig elektrische aandrijving. Het merk is naarstig op zoek naar een Nederlandse importeur.

Het is verstandig van Ford om de eerste elektrische truck als huisvuilchassis op te bouwen. Ford biedt keuze uit een twee-assige (18 ton) dan wel een drie-assige (26 ton) bakwagen. De nieuwe Ford is onderdeel van Generation F en heeft een actieradius van 300 km dankzij een batterijpakket dat goed is voor 392 kWh. Met behulp van snel laden zou dit accupakket in een uur en een kwartier weer opgeladen zijn. Volgens Ford kan met deze elektrische een lagere TCO worden bereikt dan met een dieseltruck. Zo zou het onderhoud met tweederde afnemen en zouden de energiekosten met bijna de helft afnemen, een uitspraak die gewaagd is een periode als deze met uitzonderlijk hoge en schommelende energieprijzen. Ford verwacht dat in 2030 elke tweede truck die het verkoopt, een elektrische zal zijn. Andere merken deden eerder soortgelijke uitspraken.  

Generation F

Onder de naam Generation F zegt Ford een nieuwe weg in te slaan waarbij gewerkt wordt met elektrische aandrijflijnen en met autonome techniek. Bekijk het filmpje waarbij een Ford F-Max, nog wel met dieselmotor, uit zichzelf over een rustige snelweg rijdt.

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Ford bouwt eerste elektrische truck