Huisvuiltrucks op waterstof in Groningen

Afgelopen februari meldden we al dat Groningen bussen op waterstof gaat inzetten, op de Reinigings Demo Dagen bleek dat er ook huisvuiltrucks op deze brandstof gaan rijden. De uitbreiding van het materieel met de waterstofvoertuigen past bij het streven van de gemeente Groningen om in 2035 volledig energieneutraal te werken.

Een en ander wordt mogelijk doordat er een mobiel waterstoftankstation komt in de Groningse regio. Dankzij het mobiele waterstof-vulpunt is er genoeg waterstof aan boord voor ongeveer 5 tankbeurten voor een vrachtwagen of veegmachine én voor zo’n 10 tankbeurten voor een personenwagen. Naar verwachting opent er in de gemeente in 2018 een tankstation voor waterstof. Het mobiele vulstation gaat dan ingezet worden op plekken waar behoefte is aan een dergelijke voorziening.

De afvalwagen op waterstof is geschikt voor het legen van ondergrondse afvalcontainers en wordt vooral in de binnenstad ingezet. Met een volle batterij en 7 tot 12 kg waterstof kan er 12 tot 16 uur met de afvalwagen gewerkt worden.

De aanschaf en het ombouwen van de wagens naar waterstofvoertuigen en de ontwikkeling van een mobiel waterstof-vulpunt wordt ondersteund door de Europese Unie.  

DEEL HET