Kabinet ziet iets in bovenleidingen voor trucks

Elektrische vrachtwagens opladen via een bovenleiding op de snelweg: her en der zijn er wat proeven mee. Het kabinet ziet dit systeem als serieuze optie voor Nederland.

Met een ‘electronic road system’(ERS), zoals het officieel heet, kunnen elektrische vrachtwagens op bepaalde trajecten tijdens het rijden opgeladen worden. Dit gebeurt dan met een pantograaf, die bovenop de cabine zit. Deze kan omhoog en omlaag, zoals dat ook bij treinen, trams en trollybussen gebeurt. Afgelopen jaren zijn meerdere proeven gedaan met bovenleidingen voor trucks, onder andere in Duitsland en in Scandinavië. De resultaten waren wisselend: het opladen ging goed, maar er is veel infrastructuur voor nodig.

In het kader van de vrachtwagenheffing, die we vanaf 2026 in Nederland krijgen, onderzoekt het kabinet de mogelijkheden van ERS. Op een tweetal trajecten ziet men mogelijkheden voor bovenleidingen om elektrische vrachtwagens op te laden. Dit is op de hoofdroutes van Rotterdam naar Antwerpen en van Rotterdam naar Duitsland. Dit blijkt uit een statusrapport dat demissionair minister Harbers aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hierin stelt hij dat de bepalingen in het coalitieakkoord geen invloed hebben op de plannen voor kilometerheffing en de subsidie voor elektrische vrachtwagens.

DEEL HET