Neste: Hernieuwbare brandstof leidt tot snelle CO2 reductie

De Finse fabrikant van hernieuwbare brandstof Neste is in ons land actief geworden. Inmiddels is de HVO-brandstof van Neste verkrijgbaar op 55 tankstations verspreid over het land. Welke perspectieven heeft deze brandstof in het wegvervoer en mogelijk daarbuiten? We vroegen het verkoopdirecteur Pieter Zonneveld.

Van oorsprong is Neste een Fins oliebedrijf. Echter de laatste jaren is het bedrijf zich nadrukkelijk op alternatieven gaan richten en streeft het bedrijf naar een schonere toekomst met hernieuwbare brandstoffen. ‘Het gaat Neste niet zozeer om meer winst uit hernieuwbare brandstoffen die vaak duurder zijn. Het gaat ons ook om een betere planeet. Daarvoor heeft Neste de nodige investeringen gedaan.” Zonneveld laat zien dat in tien jaar tijd Neste als het ware een recyclingbedrijf is geworden dat afvalstoffen en residuen verwerkt tot bruikbare brandstof. “Onze productiecapaciteit van HVO hebben we gaandeweg opgevoerd van 300.000 ton per jaar, naar drie miljoen ton.” Zonneveld zegt dat het einde daarmee nog zeker niet in zicht is. Hij verwacht dat Neste de productiecapaciteit op termijn nog flink uitbreidt.  

Schoner, zuiniger

Hij zegt dat HVO, wat voluit Hydrotreated Vegetable Oil betekent, beter is dan ‘gewone diesel’. “HVO laat de motor minstens zo zuinig draaien, het is goedgekeurd door alle truckfabrikanten en het verbrandt schoner. Ook neemt de uitstoot van CO2 flink af ten opzichte van fossiele diesel, zegt Neste.  Toepassing van HVO leidt niet tot extra onderhoud aan de dieselmotor. Daar komt nog bij dat het in de winter bij extreem lage temperaturen tot min 30 graden Celsius nog dezelfde eigenschappen heeft, en vervoerders dus niet apart winterdiesel hoeven te tanken. Daarbij is HVO transparant van kleur en volkomen reukloos.

Géén biodiesel

Zonneveld waarschuwt dat HVO iets heel anders is dan biodiesel. “De ruwe grondstof is hetzelfde, maar de opwerking tot een bruikbare brandstof is heel anders. Dit leidt in het geval van HVO tot een schoner en efficiënter werkend eindproduct”, aldus Zonneveld.  Hij betoogt dat in het huidige streven naar een afname van de CO2-uitstoot in het wegvervoer, grootschalige toepassing van HVO de snelste en tegelijk meest effectieve weg is. “Bestaande dieselmotoren hoeven niet te worden aangepast. Sterker, HVO kan ook prima draaien in oudere dieselmotoren. Zo kan een snelle reductie van CO2 bereikt worden.”

Duurder

Een nadeel is vooralsnog, dat HVO duurder is dan de fossiele diesel, die we allemaal kennen.  Alhoewel er al enkele overheidsregelingen bestaan om dit verschil te verkleinen is het toch nog zo dat HVO duurder dan gewone diesel. “Argumenten zijn er meer dan voldoende. Motoren die op HVO draaien, stoten niet alleen 90% minder CO2 uit, maar 33% minder fijnstof, 9% minder NOx, 30% minder koolwaterstofdeeltjes en nog eens 24% minde koolmonoxide. Alle aanleiding dus om een brandstof als deze in te zetten en te komen tot een schoner wegvervoer.”

Groei

Zonneveld verwacht dat de afzet van HVO op de Nederlandse markt de komende tijd gaat stijgen. “Daarom bestuderen we mogelijkheden om de productie verder te vergroten en om Neste tot de toonaangevende leverancier te maken van een schone brandstof. Bekeken wordt nu waar we productiecapaciteiten kunnen uitbreiden. Zeker vanaf 2022 verwachten we dat we dik 4,5 miljoen ton op jaarbasis kunnen produceren.”

Tim de Jong

DEEL HET