Volvo FE Hybride truck voor Hamer

Installatiebedrijf Hamer uit Apeldoorn zet een Volvo FE Hybride truck in. De Volvo is van de vorige generatie Hybride trucks van het Zweedse truckmerk en deze kan een beperkte afstand volledig elektrisch rijden, maar dat is voldoende om de binnenstad in- en uit te rijden.

De FE Hybrid werd in 2011 geïntroduceerd en was daarmee de eerste, in serie geproduceerde hybridetruck voor dagelijkse inzet. In Nederland zette Volvo elf exemplaren in de markt om bij transportbedrijven ervaringen op te doen met dit concept. De deelnemers ontvingen in het kader van het project ‘Truck van de Toekomst’ een subsidie om de inzet van hybridetrucks te stimuleren.

De Volvo FH Hybride truck is voorzien van de 7 liter Volvo dieselmotor en een 120 kW elektromotor met een koppel van 800 Nm. De elektromotor doet vooral zijn werk bij het optrekken vanuit stilstand tot 20 km per uur. Rijdend kan de chauffeur kiezen voor de elektrische mode waarmee volgens fabrieksopgave in 2011 tot 1,5 kilometer emissievrij- en geruisloos gereden kan worden. 

In principe kan er tot 80 kilometer per uur volledig elektrisch gereden worden met de Volvo FE maar in de praktijk zal de maximale snelheid rond de 50 km/h liggen. Daarna springt de dieselmotor weer bij. 

De stroom komt uit een zwaar accupakket dat tijdens het uitrollen en afremmen wordt bijgeladen. Door die energie te hergebruiken claimde Volvo destijds een brandstof- en CO2 besparing van 25%. Installatiebedrijf Hamer zet de Volvo FH Hybrid vooral in voor de bouw en het onderhoud van tankstations. Het bedrijf zet met de inzet van de Hybrid truck een stap in een verdere verduurzaming van de bedrijfsvoering en een leerproces in de omgang met alternatieve aandrijflijnen.

DEEL HET