Waterstof Actros over de Brennerpas

Mercedes-Benz heeft met de Actros GenH2 waterstof truck de eerste hoogtetesten gedaan op de openbare weg. Daarvoor reed de Actros over de Brennerpas. Geen vlam in de pijp dus, maar slechts waterdamp.

De Brennerpas is een belangrijke verbinding tussen Oostenrijk en Italië en ligt op 1370 meter hoogte. Per jaar passeren hier zo'n 2,5 miljoen trucks en het nemen van deze pas met een waterstof truck is voor Mercedes een mooie kans om te laten zien wat er al mogelijk is.

De Actros werd voorzien van een oplegger met 'een typische lading'. Dat wil zeggen dat er niets bekend is gemaakt over het totale gewicht van de combinatie, maar dat was dus zeker geen 40 ton. Voor de 'hoogtestage' van de waterstof truck werd de stad Bolzano als uitvalsbasis gekozen. Daar bevindt zich ook een waterstof tankstation. 

Tot 2211 meter hoogte

Hoogtepunt van de testen was een bezoekje aan de Penser Joch berg met een hoogte van 2211 meter. Gezien de smalle wegen daar met haarspeldbochten kon die berg alleen met de losse trekker beklommen worden. 

Brandstofcel

Waterstof wordt gezien als de brandstof voor het lange afstand transport van de toekomst. Door aan boord waterstof om te zetten in elektriciteit rijdt de truck volledig elektrisch. Het enorme voordeel is de grote actieradius en het snelle tanken. In tegenstelling tot het langdurige opladen kan een waterstof truck in een kwartiertje afgetankt worden. Mercedes zet in op een actieradius van 1000 kilometer en meer voor de toekomst. Om voldoende waterstof mee te kunnen nemen is er een groot rek achter de cabine geplaatst. Die ruimte gaat vooralsnog af van de laadruimte, maar een lobby in Brussel moet er voor zorgen dat die lengte straks toegevoegd mag worden aan de combinatie. 

DEEL HET