Rij-impressie Scania Hybrid truck

De redactie van Transportenmilieu.nl kreeg de unieke kans om zelf te rijden met de nieuwe Scania Hybrid. Een hybride truck voor de zware distributie.

De nieuwe fluisterstille Scania grossiert in technische snufjes en weetjes. Het is dan ook niet voor niks dat Scania haar klanten aanraad om chauffeurs extra te trainen. Dit is namelijk niet zo maar een hybride truck, zo bleek op onze distributieroute.

Voor veel chauffeurs zal het flink wennen zijn: Op de meest onverwachte momenten slaat je auto af. Net wanneer je stil staat voor een verkeerslicht of wanneer je net op gang bent binnen de bebouwde kom. Het gebeurt trouwens ook als je net mooi op kruissnelheid bent op de provinciale weg, of zelfs op de snelweg. Afslaan op de meest rare momenten, bijvoorbeeld als je net hebt afgeremd om een rotonde 'te nemen' zou bij iedere andere truck duiden op een groot technisch probleem maar deze Scania rijdt wel gewoon lekker door. Het is namelijk een hybride truck, en dat merk je vooral bij het optrekken. Er klinkt dan een gezoem alsof je ineens machinist op lijn 10 bent. Het is een rare ervaring om zo geruisloos met een Scania onderweg te zijn. Er zijn geen uitlaatgassen of geluid, en dat is even wennen. Toch lijkt dit de praktijk te worden, zeker bij middenklasse trucks waarin deze Scania Hybrid valt. Het is een drie-assige bakwagen met een G-cabine en met 320 pk. Onder de cabine staat namelijk nog steeds Scania's vertrouwde negen liter vijfcilinder motor. Daar achter is het allemaal anders met deze aandrijflijn. De versnellingsbak staat wat verder naar achteren om ruimte te bieden aan een soort van trommel, waarin de elektromotor huist. 

Andere techniek

Er is wanneer je goed kijkt nog veel meer anders aan deze Scania. Zo ontbreken een hydraulische stuurpomp en een normale dynamo. De Scania laat zich elektro-hydraulisch sturen en de sleepas van dit 6x2 chassis ook. De elektromotor is een drie-fase wisselstroom exemplaar, gewoner kan haast niet. Er moet worden gezorgd dat de tractiebatterij, die 224 kg weegt, op spanning blijft en wanneer dat het geval is, kan er twee tot vier kilometer puur elektrisch worden gereden, dit alles afhankelijk van de rij omstandigheden en van de belading. Maar dat is een maar een deel van het verhaal. De dynamo ontbreekt, dus moet de tractiebatterij, die de elektromotor aandrijft, op een of andere manier opgeladen worden. Dit gebeurt òf door de auto te laten rollen, òf door extra bij te remmen. De energie die dat oplevert, wordt aangewend om de batterij op spanning te houden. Eén en ander wordt allemaal bestuurd vanuit de 'slimme box' die aan de chauffeurskant achter de vooras onder het chassis zit. Daar wordt de energie de juiste kant opgestuurd en daar wordt gezorgd dat de batterij niet te heet wordt en dat alles verder zo bekend en normaal mogelijk functioneert.   

Wat gebeurt er allemaal?

Waar mogelijk ondersteunt de elektromotor de dieselmotor en de Opticruise automaat zorgt ervoor dat je, hoe druk het verkeer ook, altijd de juiste versnelling te pakken hebt. Zeker op de verkeersrijke binnenlandroute van BIGtruck is dat een hele geruststelling. De kist met het opschrift 'Hybrid' links aan het chassis, bevat alle software om ervoor te zorgen dat alles zo ongemerkt mogelijk verloopt. De tractiebatterij wordt tijdens een rit voortdurend opgeladen en weer ontladen. Dat kun je mooi zien in je dashboard. Je kunt daar mee spelen door de accu op te laden. Zodra de truck uitrolt, of als je wat langer slepend remt, dan zie je de meter oplopen. Het systeem blijkt vooral dol op remenergie. Even spelen met de pedalen levert meteen een stijgend accuspanningsmetertje op! Het bewijst dat een hybride truck vooral bedoeld is voor routes met veel optrekken en remmen. Veel stop and go. Kortom, in de distributie komt deze Scania het best tot zijn recht.

geruisloos

Is de batterij opgeladen en rij je binnen de bebouwde kom, dan kan het maar zo dat het systeem de dieselmotor afzet. Je vervolgt dan vol-elektrisch je weg. Na een tijdje slaat de dieselmotor weer aan. Op de display kun je zien dat je de batterij snel leegtrekt, zeker wanneer je een beetje door wilt rijden. Het systeem is nu al zo goed, dat zelfs op de snelweg bij kruissnelheid, de elektromotor het soms even overneemt.  Ook voor een verkeerslicht kan wanneer je remt, de motor al afslaan, waarna je stil staat te staan met nauwelijks geluid van de truck. Springt het licht op groen, dan rij je geruisloos weg. Pas bij de 8e versnelling slaat de motor weer aan. Zeker, dat is allemaal even wennen, maar laat het systeem zichzelf maar regelen en doe gewoon je werk. Je zult zien dat je stukken zuiniger rijdt. Zeker wanneer je in stedelijk gebied en binnen de bebouwde kom rijdt.

Handje helpen

Het laden van de batterij kun je versnellen. Er zit een knop op het dashboard en wanneer je die omzet, gaat het opladen nog wat sneller. Maar om het systeem niet te zeer te belasten kan dat niet elke keer. Dan is er nog de motorrem. Bij stevige afdalingen kun je die gebruiken, de batterij is dan ook zo weer opgeladen. Het systeem 'weet' dit en schakelt zo de dieselmotor weer af. Dit konden we heel even uitproberen en het werkt. Maar het zegt ook dat de hybride in heuvelachtige gebieden nog beter tot zijn recht komt.   

Wat levert het op?

Een lager brandstofverbruik, minder uitstoot van kwalijke gassen, minder geluidsproductie en een lagere CO2-uitstoot zijn de voordelen van dit systeem. De ene na de andere stad wil rond 2025 geen diesel meer in de stad hebben. Scania speelt daar met deze techniek op in.  De diesel is niet continu nodig en de techniek is zo geavanceerd dat wanneer je wegrijdt van een rotonde en de dieselmotor geeft zijn koppel af, de elektromotor de diesel ondersteunt en je dus vlotter wegtrekt. Er staat tegenover dat wanneer je vol elektrisch wegrijdt, dit nog niet al te vlot gebeurt. Omdat de besturing elektro-hydraulisch wordt ondersteund, moet je wennen aan de wat minder directe besturing. Dit wordt enigszins verzacht door de meesturende sleepas op deze testtruck en door de flinke stuurhoek van de voorwielen. Daardoor kun je scherpe bochten maken, maar dan moet je wel hard werken. Wat ons betreft is dat een nadeel, juist in de distributie.

Voor wie?

Deze Scania is 780 kg zwaarder dan zijn vergelijkbare dieselzusje. Deze truck is bovendien zeker twee keer zo duur. Hij is dus echt bedoeld voor vervoerders die de truck vol inzetten in stedelijke gebieden en die moeten voldoen aan extra strenge milieu-eisen van hun klanten.  Klanten zullen dus goed rekenen eer ze zeker weten dat ze wat aan en hybride truck zoals deze kunnen verdienen. We hebben de indruk dat Scania met deze truck de meeste kans maakt bij huisvuilverwerkers en bij soortgelijk stop'n-go werk. In andere segmenten is de hybride, ik bedoel die van andere merken, al vaak te duur gebleken. Echter deze Scania is weer een stuk moderner. We zagen op de display een verbruik van bijna 1 op 5. Keurig, wanneer je bedenkt dat juist in zware verkeersomstandigheden met veel stop en go, deze Scania pas echt lekker zuinig wordt. En schoon natuurlijk!

 

DEEL HET