TransMission doet het elektrisch met de Maxus

Groningen heeft een actief beleid waar het gaat om het verduurzamen van de binnenstad. De gemeente is zelf actief met allerlei alternatieve brandstoffen waaronder zelfs waterstof. Voor stadsdistributie wordt emissieloos rijden gestimuleerd door ruimere venstertijden toe te staan. Zo mag er met een elektrische bestelwagen de hele dag gereden worden in de voetgangersgebieden. Wij reden een dag elektrisch mee met Koopman TransMission.

De blauw met rode bestelwagen van Koopman TransMission staat voor het historische universiteitsgebouw in een zee van fietsen. Chauffeur Jacob Muschenga is druk in de weer met pakketjes die hij op een stapeltje vervoert met zijn steekwagen. Hij bedient zijn klanten, ruimt de steekwagen weer op en stapt in de bestelwagen. Alles wordt digitaal afgevinkt met een scanner en op, naar de volgende klant. Geruisloos zet de bestelwagen zich in beweging. Dat gaat bijzonder rap en het enige wat de inzittenden horen is een licht zoemgeluid. ,,De acceleratie is fantastisch maar het belangrijkste is de rust in de cabine.’’ Jacob doet dit werk al 26 jaar in de Groninger binnenstad en dat doet hij sinds een half jaar met deze elektrische bestelwagen. ,,Aanvankelijk was ik wat sceptisch maar het werkt prima. Vooral de rust en de stilte bevallen me goed. Een diesel, hoe stil ook, maakt altijd meer geluid dan deze elektrische besteller’’ aldus Jacob. De stilte heeft echter ook een nadeel. In voetgangersgebieden hoort het winkelende publiek de Maxus niet aankomen. Jacob: ,,Als je dan claxoneert dan schrikken ze enorm en dat is niet de bedoeling. We hebben nu een elektrische bel gemonteerd zoals je die kent van de ijscokar. Dat is net genoeg om mensen te attenderen op mijn aanwezigheid, maar het is een vriendelijk geluid. Dat werkt in de praktijk prima!’’.

Europese Chinees

De SAIC Maxus wordt gebouwd in China maar het was van origine een Europees ontwerp. De Maxus was namelijk ooit bedoeld als opvolger van de Britse LDV bestelwagen. Het ontwerp werd daarna verkocht aan het Russische GAZ waarna het Chinese SAIC het project overnam en ook echt omzette in een succesvolle productie. Dankzij die Britse genen ziet het interieur er Europees uit. De Maxus is zelfs zodanig ruim dat ook de langste Nederlander er riant in kan zitten. Daar komt bij dat de elektrische versie gewoon keurig een airconditioning heeft, een stereo met USB aansluiting en een prima verwarming. Het grootste voordeel van de Maxus EV80 is echter dat hij gewoon leverbaar is en dat hij doet wat de dure merken beloven, namelijk emissie loos transport met een range tot 200 kilometer. De gevestigde orde op bestelwagengebied heeft inmiddels de nodige prototypes laten zien maar de Maxus is eigenlijk nog steeds de enige die het waarmaakt, en dat tegen een aantrekkelijke prijs. Voor Jacob was de eerste kennismaking met de Maxus een verrassing: ,,Ik was Mercedes Sprinter bestelwagens gewend en dat is wel heel wat anders. Vooral de automaat versie was een fijne besteller, maar in de Maxus hoef ik ook niet te schakelen’’.

Intensief werk

De stops volgen elkaar in rap tempo op en het wordt al snel duidelijk dat dit soort stadsdistributie een zware wissel trekt op een voertuig. Ruim tachtig stops per dag betekent ook dat de deuren tachtig keer open en dicht gaan en dat er net zo vaak wordt opgetrokken en afgeremd. ,,Ik merk wel dat een aantal dingen wat lichter zijn uitgevoerd, zoals de deuren. Er is alles aan gedaan om het eigen gewicht te verminderen want de zware accu’s moeten ook meegetorst worden. In deze uitvoering blijft er net 900 kilo laadvermogen over en dat is aan de krappe kant. Ik red het er wel mee maar met de Sprinter had ik meer reserve’’.  Het belangrijkste is echter de actieradius van de elektrische bestelwagen. Jacob vertrekt iedere ochtend vanuit Noordhorn waarna hij zijn rit rijdt door Groningen om vervolgens weer in Noordhorn aan te komen. Jacob: ,,Volgens opgave is het bereik 200 kilometer maar dat haal ik in dit werk niet. Het was in het begin even uittesten hoever ik zou komen met één lading stroom. Ik kan in de stad eventueel bijladen aan een laadpaal maar dat kost dan weer tijd. De ervaring leert nu dat ik mijn hele rit zonder problemen kan afmaken op één acculading. Zelfs toen het behoorlijk vroor lukte dat, en dat viel me erg mee. Ik rij alles bij elkaar zo’n 120 kilometer per dag en daar komt de Maxus goed mee weg. Je moet daarbij wel bedenken dat ik de hele dag optrek en stop. Op langere afstanden kom je vast nog veel verder met een lading’’.  

De SAIC  Maxus EV80 is de grootste uitvoering met een verhoogd dak. Eigenlijk zou Koopman TransMission graag meer volume en laadvermogen willen maar dat is als gesloten bestelwagen niet mogelijk. Wel is er een chassis cabine versie waar een grotere laadbak op gebouwd kan worden. Dat heeft echter ook consequenties voor de luchtweerstand en het laadvermogen.

Iep van der Meer

 

De Maxus EV80 is leverbaar als panel van in twee hoogtes en als chassis cabine.

De uitvoering van Koopman TransMission:

Lengte:                                5700

Breedte:             1998

Hoogte:               2552

Wielbasis:           3850

Draaicirkel:         14,8 meter

Max gewicht:    3500 kg

Eigen gewicht:  2615 kg

Laadvermogen: 885 kg

Max aanhangw:1200 kg

Laadvolume:     11,5 kuub

Laadlengte:        3150

Laadbreedte:    1800

Tussen wielen: 1379

Inw hoogte:       1940

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten