Breytner: 'Transitie begint op gang te komen'

Sinds 2016 is Breytner Transport onderweg in de Rotterdamse binnenstad om met vier elektrische trucks klanten te beleveren. “Op die manier spelen we in op de wens van de gemeente om emissievrij te beleveren. Intussen wil iedereen alles van ons weten, Breytner deelt data met o.a. kennisinstituten, universiteiten en hogescholen en zien we dat de auto- en truckindustrie razendsnel omschakelt. Ze moeten wel”, zegt directeur Marie-José Baartmans.

Het komt niet vaak voor, maar soms lig je als chauffeur een beetje voor op je planning. Dat gebeurde toen we met directeur Marie José Baartmans een elektrische truck wilden fotograferen die onder andere moest lossen bij het groothandelsgebouw, vlakbij het centraal station in Rotterdam. De elektrische truck bedient een klant met boven diens pand tal van appartementen. Maar niemand heeft last van de elektrische truck, die vlot en onhoorbaar wegrijdt naar het volgende adres in de binnenstad. Met de Renault Zoë van Marie José Baartmans rijden we er achteraan. De auto bevalt haar erg goed, heeft een sterkere batterij. "Daardoor kan ik heel Nederland door.  Op de zaak kan ik opladen aan de truck-oplader, duurt maar een uurtje."  

Milieuzone

De komst van een milieuzone in Rotterdam bracht Marie José Baartmans en haar broer op het idee om een nieuwe vorm van dienstverlening aan te bieden. Bedrijven kunnen hun goederen bestemd voor de binnenstad aanleveren bij Breytner, die de zendingen vervolgens per elektrische truck schoon en stil in de binnenstad bezorgt. “We wilden inspelen op het nieuwe probleem dat het wegvervoer er van de gemeente bij kreeg. Daarnaast was het een strategische keuze om als bedrijf continue met innovatie bezig te zijn. Het onderscheidt ons van reguliere transportbedrijven, ook al riskeer je daar tegenslag bij.”

Wie kan leveren?

Gezocht werd naar een partij die elektrische trucks kon leveren. Dat leidde tot een rondgang langs de traditionele truckmerken. Maar niemand kon wat voor de pioniers uit Rotterdam betekenen. “Het speelde gewoon nog niet. We kregen al gauw door dat we naar een kleine start-up moesten zoals we dat zelf ook waren. ” In 2016 werden twee trucks geleverd door Emoss uit Oosterhout. Een echte pionier die inmiddels een grote Indiase partij achter zich heeft en hiermee snel doorgroeit. Korte tijd later kwamen er nog twee van zulke trucks. Breytner had inmiddels een vaste klantenbasis in de retail en de meubelsector. De trucks hebben inmiddels meer dan 200.000 kilometer afgelegd.

Nu, vier jaar later, ziet Marie José Baartmans dat de transitie die zij en haar broer voorzagen, op gang begint te komen. “Tegen collega’s uit de transportwereld zeg ik daarom: Begin met die transitie, anders ben je straks te laat.”

Maar een elektrische truck is toch nog veel te duur?

“Ik denk een factor drie of vier duurder dan een diesel. Maar onze klanten zien de meerwaarde van een schone en geluidloze levering, en zijn daarom bereid om meer te betalen. De elektrische trucks kennen veel minder onderhoud: Bij de laatste APK zijn alleen de deurscharnieren gesmeerd.” Daar moesten we best om lachen: Er is gewoon niets meer om te onderhouden. Hooguit slijten de banden misschien wat sneller, dat onderzoeken we nog.”

Baartmans zegt te verwachten dat de prijs van een elektrische truck in de periode 2025 tot 2030 zoveel zal dalen, dat die uitkomt onder die van een dieseltruck. “De kosten worden dus echt lager en we verwachten dat dealers van truckmerken een hele andere invulling gaan krijgen van hun werk. Als een truck naar de garage moet, loggen ze van afstand alvast in en plannen ze het werk en bestellen ze benodigde onderdelen. De monteur van nu moet zich laten omscholen en handig worden met een laptop. Updates van de software van een truck worden straks naar het voertuig gemaild en worden geïnstalleerd zodra de chauffeur het contact aan zet.”

Ontlasten

Met elektrische trucks mag Breytner de binnenstad in buiten sommige venstertijden. Dus buiten de ochtend- en avonduren waarop trucks winkels en bedrijven mogen bevoorraden. “We zouden ‘s nachts kunnen lossen, maar dat kan natuurlijk niet overal. Maar doordat het mag, haal je als gemeente wel verkeer uit de spitsuren en venstertijden. Dat scheelt. Omwonenden worden zeker niet wakker, mits je goed hebt geregeld dat je rolcontainer op de laadklep ook geen herrie maakt natuurlijk.”

Binnenstad

Bij Breytner wordt de voorkeur gegeven aan het werken met wissellaadbakken. De truck neemt 'een volle bak' mee de stad in. Nadat de klanten bediend zijn, gaat de wissellaadbak retour naar de opdrachtgever en wordt de bak weer geladen voor de volgende dag. De elektrische truck wordt 's nachts opgeladen. Marie José Baartmans hoopt niet dat de gemeente besluit tot een verbod op grotere vrachtwagens in de stad. "Dat zou grote problemen veroorzaken. Eén zo'n truck heeft goederen voor zestien bestelauto's bij zich. Efficiënt werken betekent met een zo groot mogelijke truck de stad in. Een van de trucks die we willen gaan testen later dit jaar heeft een totaal toegestaan gewicht van 27 ton.  Nu zitten we op 19 ton. Ik ga liever met acht trucks de stad in in de nacht, dan met 32 busjes." Ze erkent dat e-commerce neigt tot kleinere voertuigen, maar dat partijen moeten gaan samenwerken om zendingen te bundelen. "Daar kunnen wij een rol in spelen, en dan heb je minder zware belasting van het verkeer in de stad. Ook de stedenbouwers moeten naar mijn mening meer rekening gaan houden met logistiek. Door e-commerce treden er verschuivingen op in transportbewegingen. Daar moet op ingespeeld worden door bijvoorbeeld voldoende los-laadruimte te creëren in de binnensteden, ondergrondse geïntegreerde distributiehoven in nieuwbouwflats of pakketlockers in wijken."

 Geluid

Baartmans verzekert ons dat de chauffeurs niet anders meer willen. “Aan de stilte raakten ze snel gewend en aan optrekken en remmen natuurlijk ook. Ze vinden de stilte een verademing en het is om die reden dat ze nooit meer terug willen naar een diesel. Op de vraag of ze het koud hebben in de winter zegt ze dat dit naast de reguliere verwarming is ondervangen door stoelverwarming en door het gegeven dat de afstanden niet te lang zijn.  “Inmiddels is besloten dat nieuwe elektrische trucks een bromtoon moeten geven wanneer ze onderweg zijn, omdat ze zo stil zijn, dat ze voor bijvoorbeeld fietsers onvoldoende opvallen.”

Volgende stappen

“We hebben laten zien waar we staan. Dat het kan wat we voor ogen hadden. We hebben er grote klanten door aangetrokken en we willen een voorbeeld zijn voor bedrijven die de stap naar elektrische trucks overwegen.  Tijd voor volgende stappen. We gaan experimenteren met een waterstoftruck en met een elektrische bestelauto, een MAN TGE. We hebben ook een Tesla Semi truck in bestelling. Verder verwachten we dat van MAN en Volvo de eerste elektrische trucks beschikbaar gaan komen zodat we meer gewicht per rit kunnen meenemen. Daarbij sluit ik niet uit dat we ook andere takken van wegvervoer gaan bedienen, zoals de bouwlogistiek."

DEEL HET