Carrier: Natuurlijk koudemiddel op rangeertrailers

In een gezamenlijk project presenteren Carrier Transicold, TIP Trailer Service, Albert Heijn, Heiwo en D.R.A.C.O., een unieke, robuuste rangeertrailer waarvan er vijf dienst gaan doen op het terrein van het Regionale Distributie Centrum van Albert Heijn in Zwolle.

Wat in het oog springt, is de bijzondere koelmachine uit de NaturaLINE™ serie van Carrier. ”Dit is een machine die een volledig natuurlijk koudemiddel gebruikt. De machine wordt één keer afgevuld en hoeft daarna nooit meer dit middel te tanken.” Volgens Martin van de Pol heeft Carrier met dit systeem al veel ervaring op containers en komt deze techniek nu beschikbaar voor trailers. ‘’Een kenmerk is dat de NaturaLINE™ machine beduidend lichter is en dat de koude lucht onderuit de machine de trailer in blaast.’’

Bij Albert Heijn zijn ze hier blij mee: ”We steken veel energie in energiebesparing. Niet alleen in onze winkels, maar ook in onze distributiecentra en transport werken we ze duurzaam mogelijk. Dus wanneer er weer een nieuwe stap op een goede manier gemaakt kan worden, verwelkomen we die”, aldus Peter Leegstraten. ”CO2-uitstoot wordt meestal aan brandstofverbruik gerelateerd. Wanneer de koelmachine nu ook nog stil en emissievrij wordt, dan is dat natuurlijk helemaal mooi.”

TIP Trailer Services speelde een belangrijke rol in het ontwikkelen van de trailer, waarbij er vanwege de robuustheidseis ook is gekeken naar een container op een chassis: ”Op die manier kwam die NaturaLINE™ serie van Carrier in beeld”, aldus Marco Pikkemaat van TIP Trailer Services. ”Het laat zien dat we bij TIP heel goed kunnen meedenken bij speciale projecten en dat we daar allerminst voor terugdeinzen. Voor ons is maatwerk bij kleinere series ook vanzelfsprekend.”

”Meestal worden voor het rangeerwerk oudere trailers gebruikt, voordat die naar de sloop gaan. Maar dat is toch niet zo duurzaam als het inzetten van een speciaal ontwikkelde trailer die tegen een extra stootje kan”, legt Peter Leegstraten van Albert Heijn uit.

Heiwo bouwde daarom de wanden niet op 4,5, maar op zes centimeter dikte. Daardoor is er sprake van 35% meer isolerend vermogen, maar is het geheel ook veel robuuster. ”De lading is niet te breed voor deze wanddikte, die we overigens aan iedereen kunnen leveren”, aldus Edward Verhoeve van Heiwo. Het achterkader van de opbouw is uitermate robuust uitgevoerd vanwege het frequent aandocken bij het dc. De vloer is inwendig versterkt, want die krijgt de klappen tijdens de talrijke korte ritjes ongedempt en onafgeveerd door.

De nieuwe trailer kent nog veel meer techniek. Zo ontwikkelde D.R.A.C.O. uit Sneek een extra robuust chassis, dat goed bestand is tegen het rangeren en het laden en lossen dat deze trailers dagelijks acht tot tien keer per dag doen. Daarom is het chassis uit dikkere staalbalken vervaardigd, en is er geen sprake van vering en schokdempers en zijn de banden massief en niet bedoeld voor snelheden boven de 25 km/h. ”Tot zo ver geen probleem, maar we moesten even zoeken naar de juiste as- en bandcombinatie zoeken om dit gerealiseerd te krijgen. Het is allemaal gelukt”, zegt Bert Westerhof van D.R.A.C.O.

De nieuwe trailers zijn gebouwd voor een levensduur van acht jaar. ”Veel langer dus dan de afdankertjes waar we nu mee reden”, zegt Leegstraten. ”Die waren na een aantal jaren echt helemaal op. De nieuwe trailers gaan langer mee en beschikken over stabiele en schone koelmachines die ook nog eens heel stil zijn. Dat is precies wat bij ons past.”

DEEL HET